»Det skal gå meget godt i fjerde kvartal, hvis Maersk Line skal give overskud«

Selv for branchens duks er det svært at gøre en god forretning i det svære marked for container-shipping. CEO i Mærsk, Søren Skou, forventer, at Maersk Line vil give underskud for hele 2016.

Maersk Line, der er det vigtigste forretningben i A.P. Møller - Mærsk-gruppen, har givet et underskud på over en mia. kr. gennem 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KOOREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsks største forretningsben, Maersk Line, bløder. Selvom selskabet har vundet ganske pæne markedsandele, så har containerrederiet, der er verdens største, ikke haft overskud i et halvt år - og topchef for Mærsk-gruppen, Søren Skou, forventer også, at 2016 ender helt i rødt.

»Det skal gå meget godt i fjerde kvartal, hvis Maersk Line skal give overskud,« lyder det fra den nyudnævnte topdirektør, der dermed bekræfter selskabets forventninger i regnskabet for tredje kvartal: Maersk Line slutter året med underskud.

Bag de røde resultat gemmer der sig en historie om et ekstremt udfordrende marked for containerfragt. Betalingen for at flytte en container fra A til B, de såkaldte fragtrater, steg ganske vist kvartal-på-kvartal for første gang siden efteråret 2014, men de er stadig ekstremt lave og gør livet surt for selskaber som Maersk Line. Det danske rederi er branchens duks og har klart de laveste omkostninger, men det er altså ikke nok til at give overskud.

 

Da A.P. Møller - Mærsk for nogle uger siden annoncerede, at man arbejder på en opsplitning af selskabet, introducerede man også en ny strategi for Maersk Line, der nu skal til at tage markedsandele, og det mål er kommer forbløffende godt fra start. Maersk Lines samlede volumener er steget med 11 pct., men markedet ifølge Søren Skou kun forventes at vokse med tre pct., og dermed har rederiet taget markedsandele.

»Vi vokser noget over markedet, og først og fremmest fordi Hanjin Shipping gik konkurs, og Hanjins mængder blev fordelt ud på andre, og der har vi formentlig fået mere end vores fair share - det er forhåbentligt et billede på, at vi gør vores arbejde godt,« lyder det fra Søren Skou.

Maersk Line har i årets første tre kvartaler givet et underskud på 229 mio. dollar.