Det skal den nye DSB-topchef kunne

Dagens nyudnævnte DSB-topboss kommer på lidt af en opgave i sit nye job.

Fold sammen
Læs mere
Havde spillet om den nye DSB-direktør været dart, havde transportselskabet ramt bulls eye. Nogenlunde sådan lyder vurderingen fra ledelsesekspert Anders Drejer fra Aalborg Universitet om valget af DSB's nye topchef Christian Roslev.

"Typemæssigt er han et klart førstevalg", siger han til Business.dk og begrunder sit svar med Roslevs fortid som direktør for Nordjyllands Trafikselskab og for sit arbejde med det kritiserede Rejsekort.

For som i disse stillinger såvel som hos DSB er succeskriteriet, at frontfiguren evner at dele sol og vind lige mellem det offentlige og private. Der skal nemlig både tages hensyn til Christiansborgs dagsorden og ønsket om at drive en rentabel forretning."Det er vigtigt, at man kan begge dele og kan acceptere at blive underkendt af ministeren og samtidig undgå for mange sammenstød", lyder vurderingen fra Drejer, der også peger på to andre væsentlige opgaver:

Den nye topchef skal kunne motivere medarbejderne, for det er kernen i DSB. Ifølge ledelsesprofessoren er ledelsen groft sagt nødt til at være gode venner med medarbejdere, fordi de ellers udgør en enorm risiko for at gå utilfredse til medierne. Også derfor er det tredje punkt, nemlig evnen til at mestre kommunikationen, i særdeleshed afgørende. Her skal både kommunikeres internt med medarbejderne og eksternt med politikere og medier.

Belastet fortid

I dagens meddelelse om den nye topchef og hans nyslåede kollega, økonomidirektøren Jacob Kjær, nævner DSB ikke et ord om det økonomiske kaos i DSBFirst, der var årsag til, at den foregående direktør Søren Eriksen blev fyret. Ifølge Anders Drejer sender det et signal om, at DSB ser fremad.

På samme måde har DSB's bestyrelsen angiveligt valgt at lade fortiden hvile i forhold til Christian Roslevs rolle i Rejsekort-sagen. Her har han været en af tre næstformænd i selskabet bag projektet, der har været stærkt kritiseret for urealistiske tid-og budgetplaner.

"I den sag har man ikke fået ledet kultursammenstødet (mellem det private og offentlige, red.). Så jeg håber da, at han har lært noget af det, for det er det, han vil opleve i DSB. Jeg håber, at de har spurgt til hans erfaringer i ansættelsesprocessen. Men fordi man har været en del af en fiasko, skal det jo ikke nødvendigvis gå ud over resten af ens karriere. Så ville vi have meget få topchefer tilbage," siger Anders Drejer.


Christian Roslev begynder sin karriere i DSB 1. august og overtager direktørtitlen 12. august, hvor selskabets konstituerede direktør Klaus Pedersen rykker over til ingrediensvirksomheden Chr. Hansen som økonomidirektør.

Roslev har senest været adm. direktør for Nordjyllands Trafikselskab, er uddannet cand. scient. pol og har blandt andet en fortid i Finansministeriet, Kommunernes Landsforening, KMD og Cowi, ligesom han sidder i bestyrelsen for Rejsekort og rejseplanen.dk.