Det sidste hammerslag: »Nu fik man i hvert fald slettet de sidste reservationer i bogen«

De nuværende restriktioner mod coronavirus bliver forlænget til efter nytår, og statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede fredag aften nye skærpede tiltag. Det rammer hårdt ind i de brancher, der er omfattet. Københavnsk restauratør og brancheforening efterspørger nu en konkret plan for kompensation.

Onsdag indrykkede en række aktører – heriblandt Lasse Wiwe, der ejer Cocks & Cows. – fra oplevelsesindustrien annoncer i landets store dagblade med et budskab om, at de er ved at blive kvalt, og at politikerne også skal tænke på danskernes mentale sundhed, når alle åndehuller er lukkede. Nu kommer han med et nyt opråb efter de seneste restriktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

I takt med at smittetallet med coronavirus stiger, strammer regeringen nu en række tiltag for at bremse smitten.

Det stod klart efter et pressemøde fredag aften, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) forlængede de nuværende restriktioner om blandt andet forsamlingsforbud, mundbind samt en nedlukning af barer og restauranter kl. 22.00 til 2. januar 2021.

Der kom samtidig nye restriktioner på bordet, der indebærer mere mundbind i det offentlige rum og et forsamlingsforbud ned til ti personer.

Lasse Wiwe, der er medejer af Nordic Hospitality Partners, som blandt andet står bag restaurantkæden Cocks & Cows samt flere af Københavns mest profilerede cocktailbarer, ser de nye restriktioner som et sidste slag, der rammer hårdt ind i et erhverv, der i forvejen er i knæ.

»Nu fik man i hvert fald slettet de sidste reservationer i bogen. Ingen tvivl om det. Det er klart, at med det in mente glæder vi os til at se en konkret plan for kompensation i forhold til de skærpede restriktioner. Hvis der er nogle, der kommer til at miste deres job nu, hvad er så planen for det,« siger Lasse Wiwe.

Brancheorganisationen Horesta mener ligeledes, at de nye restriktioner rammer hårdt ind i en periode, hvor man normalt plejer at have en vigtig omsætning for specielt restaurationsbranchen.

Når man kommer forbi årsskiftet, er det nemlig et kvartal, der i bund og grund er en lavsæson, mener Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i Horesta.

»Vi har lige nu konstateret en halvering af omsætningen på restauranterne, samtidig er julefrokosterne lige blevet aflyst af statsministeren, og det er en omsætning, der normalt strækker sig op til to mia. kroner henover de her måneder op til jul. Så det er en forlængelse af noget, der har en kæmpe økonomisk konsekvens for restauranterhvervet,« siger Kirsten Munch Andersen.

Efterspørgsel efter kompensation

Det er ikke kun Lasse Wiwe fra Cocks & Cows, der ser frem til en konkret plan for kompensationer til branchen. Hos Horesta mener man ligeledes, at der er et tydeligt behov.

Meldingen fra regeringens side om nye forhandlinger til kompensationspakker allerede lørdag er derfor en positiv nyhed, mener Kirsten Munch Andersen. Kompensationerne har nemlig ikke været tilstrækkelige tidligere.

»Vi er tilfredse med, at de allerede lørdag sætter sig ned og forhandler om kompensationspakker. Der er kommet en melding om, at der både er forlængelser og mere hjælp. Og det må man sige, at der er behov for. For der er i øjeblikket blevet lavet kompensationsmodeller, der nærmest er et kludetæppe,« siger Kirsten Munch Andersen.

Hos restauratør Lasse Wiwe er der også en klar bøn til regeringen. Men den indebærer lidt noget andet.

Der er nemlig et klart ønske om at være med i samråd. Det gælder, når det handler om at finde løsninger, der kan forhindre smitte med coronavirus, men samtidig holde liv i brancher, der er i knæ i øjeblikket.

Derfor er Lasse Wiwe sammen med folk fra oplevelsesindustrien i gang med at udtænke nogle løsninger, der fungerer bedre, end det vi ser nu.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en del af gruppe med nogle festivalinteressenter og nogle andre i oplevelsesbranchen, som arbejder hårdt på at komme med nogle alternativer. Nogle pragmatiske løsningsmodeller, hvor man kan komme nogle ting til livs her. Vi vil rigtigt gerne have politikerne i tale. Vi håber, at vi sammen kan finde en løsning, så vi bliver en del af løsningen og ikke bare bliver set som en del af problemet,« siger han.