Det offentlige dropper dyre IT-programmer

På hvert andet offentlige kontor sidder medarbejderne og skriver, regner og tegner i gratis programmer i stedet for Word og Excel, der koster millioner af kroner i licens.

ARKIVFOTO. I 2008 havde kun otte procent af de offentlige myndigheder udstyret sine ansatte med open source it-systemer. Det tal var i 2011 steget til 46 procent. (Foto: Das Buro/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Das Buro
I 2008 havde kun otte procent af de offentlige myndigheder udstyret sine ansatte med de gratis glæder. Det tal var i 2011 steget til 46 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Avisen.dk.

Udviklingen vil sandsynligvis fortsætte mener Palle Aagaard, som er chefkonsulent i Digitaliseringsstyrelsen.

- Mit gæt er, at vi vil se mere og mere af det. Særligt fordi den offentlige kasse er så trængt, siger han til Avisen.dk.

Ud over prisen peger han på, at open source programmerne er blevet bedre og mere brugervenlige som årsag til udviklingen. Palle Aagaard understreger, at selvom programmerne er gratis, så er der stadig udgifter til at tilpasse dem til andre programmer.

- Man skal gøre sig klart, hvad de samlede omkostninger er. Man skal vælge det, der er bedst og billigst over tid uanset, hvilken type det er, siger han.

En af de kommuner, som har gode erfaringer med at bruge open source er Gribskov, hvor Michel van der Linden er direktør.

- Vores udgangspunkt har hele tiden været en pragmatisk tilgang. Det handler om, hvordan vi kan bruge pengene bedst muligt. Vores beregninger viste meget tydeligt, at open office ville give en økonomisk fordel, siger Michel van der Linden.

Beslutningen om at gå over til at bruge open source blev truffet op til kommunesammenlægningen i 2007. De to kommuner, der blev til Gribskov Kommune havde nemlig hvert sit IT-system, så der skulle under alle omstændigheder ske store ændringer.

Samlet kostede det før omlægningen omkring to millioner kroner om året for anskaffelse og opdateringer af licenser.

I dag har omkring 7.000 brugere både i Gribskov Kommunes administration og ude på skolerne i stedet gratis kontorpakker.

- Der er selvfølgelig nogen, der har været kritiske, men generelt har medarbejderne taget godt i mod det, siger Michal van der Linden.

Selvom Gribskov har gode erfaringer, mener han ikke, at alle kommuner nødvendigvis burde gøre det samme.

- Vi har vist, det kan lade sig gøre, men office-pakker hænger tit sammen med andre produkter, så det giver ikke nødvendigvis nytte for alle, siger Michel van der Linden.