Det offentlige bruger hver tredje IT-krone i Danmark

Det offentlige tegner sig for lidt under en tredjedel af IT-indkøbet i Danmark, viser nye tal.

Danmark lukker til nytr Fold sammen
Læs mere
Foto: jan j¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark bliver der hvert år købt IT for omkring 60 milliarder kroner. Den offentlige sektor tegnede sig for 17,9 mia. kr. i 2009 eller lidt under en tredjedel. Det viser en ny undersøgelse fra IDC. Det offentliges andel af det samlede IT-marked er dermed større i Danmark end i de andre nordiske lande. I Finland udgør den offentlige sektor således under en fjerdedel af IT-markedet.

Der er fire store leverandører til det offentlige. KMD har en markedsandel på 17,5 pct., IBM 12,7 pct., Atea 9,5 pct. og CSC 8,4 pct. Langt tilbage kommer Microsoft som nr. fem med 3,2 pct.

”Det vil måske overraske nogen, at Microsoft ikke har en højere markedsandel – og at eksempelvis Office-software kun udgør 0,9 pct. af det samlede marked. Men ellers er det ikke overraskende at KMD og IBM er de største leverandører,” siger Per Andersen, direktør for IDC Nordic & Benelux.

Hvis man kigger nærmere på, hvordan de 17,9 mia. kr. fordeler sig, så udgør it-services 61,6 pct. eller 11 mia. kr. Det omfatter både outsourcing, udvikling af løsninger og løbende support af disse løsninger.

Resten af det offentliges it-indkøb fordeler sig mellem hardware (22,5 pct.) og standardsoftware (15,9 pct.). Sidstnævnte er software, der ikke er udarbejdet eller tilrettet specifikt til en kunde, og her brugte det offentlige altså 2,8 mia. kr. sidste år.