Det offentlige bør investere i effektiv kræftmetode

Medicinalselskaber kritiseres i flere medier for ikke at lægge forskningspenge til at udvikle behandlingen af den såkaldte T-celleterapi mod kræft, men kritikken er skudt forbi, mener både industrien og Kræftens Bekæmpelse.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Forskere bag den såkaldte T-celleterapi til kræftbehandling har overordentligt svært ved at skaffe forskningspenge fra medicinalindustrien til at udvikle behandlingen og få den godkendt herhjemme som standardbehandling. Sådan lyder kritikken i dag i Jyllands-Posten.

Men det er ikke de private medicinalselskabers opgave at finansiere udviklingen, fordi den ikke drejer sig om udvikling af et lægemiddel, siger Lægemiddelindustriforeningen Lif nu til MedWatch.

"Den store pegefinger peger jo lige mod industrien, og det synes vi, rammer helt skævt. Det er klart, at når man har at gøre med en behandlingsmetode og ikke et lægemiddel, så kan man selvfølgelig ikke forvente, at et lægemiddelfirma kan se noget potentiale i det, eller forvente at et privat firma skal finansiere en metode, der ligger uden for dets område," siger Allan Skårup Kristensen, chefkonsulent for forskning, innovation og erhvervspolitik i Lif, til MedWatch.

Han peger derimod på, at det er det offentliges opgave at forske videre i den T-celleterapi, der kort fortalt går ud på at tage T-cellerne, der er immunsystemets dræberceller, ud af en patients kræftknude for at gøre dem endnu stærkere, hvorefter man skyder dem ind i patientens krop igen, hvor de så angriber kræften.

Hos Kræftens Bekæmpelse mener man heller ikke, at opgaven ligger naturligt hos medicinalindustrien.

"Jeg tror ikke, vi skal forvente, at det er lægemiddelindustrien, der står for denne type forskning. T-celleterapi er en individuel behandlingsform og ikke noget, man lige kan masseproducere. Som NGO og privat fond kan vi bidrage, men det må også være staten og sygehusejerne, der skal putte forskningsmidler i det her meget lovende område, ellers er jeg bange for, at der ikke vil ske noget," siger Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse til MedWatch.