Det nordiske felt rykker på sig

Finnerne vendte tidligt ryggen til det nordiske mediemarked og bevægede sig mod øst, og nu er flere andre nordiske selskaber fulgt efter. Svenskerne er godt med, og mens nordmændene tager det med ro, så er danskerne ikke kommet ud af starthullerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun i Finland, man for alvor er begyndt at bevæge sig mod øst. Også flere af de øvrige store nordiske mediekoncerner er kommet op i fart for at sikre sig en god position i feltet, der jagter de østlige markeder.

De store svenske mediekoncerner Bonnier og MTG har allerede væsentlige aktiviteter i det østligste Europa og Rusland, dog ikke helt i samme omfang som finske SanomaWSOY.

MTG står stærkt med en kombination af gratis- og betalings-TV i specielt de baltiske lande og Tjekkiet.

Men også i Rusland er de efterhånden ved at få fast grund under fødderne med en omsætning på 730 mio. svenske kr. fra de to TV-selskaber DTV Russia og CTC Media. Samlet set havde MTG i 2007 en omsætning på knap 2,5 mia. svenske kr. hvilket er en stigning på over 25 pct. i forhold til 2006.

Bonnier har også en længere historie for aktiviteter i det østlige Europa og Rusland med særligt fokus på udgivelse af erhversaviser, og i juni overtog koncernens gren for tidsskriftsudgivelser, Bonnier Publications, aktiemajoriteten i det russiske tidsskriftsforlag Vkusnaja Zhizn. Ud af koncernens omsætning på over 20 mia. svenske kr. i 2006 kom de 700 mio. fra aktiviteterne i de baltiske lande, Slovenien og Rusland.

»Den første erhvervsavis vi startede var i Tallin i 1990, og snart efter kom vi med en i Skt. Petersborg. De to markeder er vores største udenlandske operationer målt på annonceindtægter i dag, og der er fortsat god vækst,« siger Casten Almqvist, chef for Bonnier Business Press.

Norske Schibsted står stærkt med avisudgivelser i de baltiske lande, hvor man har over 1.300 ansatte, men man er endnu ikke kommet så langt i Rusland, hvor der var 160 ansatte i 2007.

»Strategien i Rusland er at få noget erfaring med udgivelse af gratisaviser, som er et koncept vi kender godt i forvejen. Og så ser vi på, hvad der udvikler sig, men vi har ikke noget hastværk,« siger Sverre Munck, der er ansvarlig for Schibsteds aktiviteter uden for Skandinavien.

I Danmark har de østeuropæiske markeder og Rusland ikke haft helt den samme tiltrækningskraft. Landets største og mest internationale medievirksomheder Egmont, har endnu kun meget begrænsede aktiviteter i øst. Selv om koncernen i mange år har udgivet blade og bøger til især børn i såvel de Baltiske lande som Rusland, Rumænien, Bulgarien, Ungarn og Tjekkiet, så udgør det en marginal del af den samlede omsætning. Og det er heller ikke her, der er blevet satset på de store investeringer de seneste år. Det vil Egmonts internationale chef Frank Knau, der fornyligt blev hentet til Danmark, imidlertid gerne lave om på.

»I Østeuropa og Asien har vi identificeret fire markeder med særligt stort potentiale. Polen, Rusland, Tyrkiet og Kina. Her er vækstraterne tocifrede. De østeuropæiske markeder i særdeleshed er helt afgjort en vækstmaskine for os,« sagde han tidligere på måneden til Børsen.