»Det kunne ikke foregå i min virksomhed«

Nyhedsanalyse.

Erhvervsjournalist, Lasse Friis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en målløs og lettere rystet Lars Rebien Sørensen, som 28. marts 2012 gik til pressemøde. Sådan så det i hvert fald ud, da Novo-direktøren satte sig til rette på stolene i DONGs hovedkontor i Gentofte. Her placerede han sig sammen med DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur og næstformand Lars Nørby Johansen, som begge havde lagt ansigtet i samme triste folder som Rebien.

De tre skulle forklare, hvorfor det var i orden at fyre den mangeårige DONG-direktør Anders Eldrup. Bevæbnet med en advokatrapport var planen at rette op på Fritz Schurs i dag berømte og nærmest katastrofale pressemøde to uger tidligere. Her havde Schur personligt angrebet Anders Eldrup i en stil, som ikke var set længe i dansk erhvervsliv, og som efterfølgende fik sagen om Eldrups fyring til at eskalere til en af årets største erhvervshistorier. Nu skulle Rebien med sin store autoritet efter mange års Novo-succes være med til at rette op på Schurs optræden.

Temaet for pressemødet blev hurtigt, hvordan Anders Eldrup havde ladet sig presse til at give nøglemedarbejdere – de såkaldte guldfugle – en særligt høj løn. I et specielt tilfælde kunne en medarbejder få over 20 mio. kroner – endda for selv at sige op, som det hed.

»Jeg driver også en virksomhed, hvor medarbejderne kan være utroligt værdi­fulde med henblik på at opfinde lægemidler. Men jeg har aldrig set (...) denne type aflønningsforslag i min virksomhed. Det er simpelthen ikke forekommet,« sagde Lars Rebien, mens Nørby og Schur nikkede anerkendende.

Det står hen i det uvisse, om det var de aggressive guldfugles pres på Anders Eldrup eller størrelsen og sammensætningen af deres bonusser, som Rebien var mest chokeret over.

Novo-chefen havde i hvert fald set fratrædelsesordninger, der med længder overgik det, som de såkaldte guldfugle havde forhandlet sig til. Det første eksempel kom i begyndelsen af februar i år, hvor Kåre Schultz – Novo Nordisks tidligere viceadm. direktør – blev betalt 72,7 mio. kroner for at forlade virksomheden. Det var penge, som Schultz fik for selv at sige op. Sammen med en mild konkurrenceklausul kunne han tage dem med sig og med det samme gå til et job som topchef i Lundbeck – Danmarks næststørste medicinalkoncern.

Rebiens fratrædelsesordning er endnu større, og han vil få udbetalt et beløb i nærheden af 120 mio. kroner den dag, han stopper. Det er danmarksrekord, og bestyrelsen vil sikkert argumentere for rimeligheden ved at henvise til, at den danske medicinalkoncern er blevet næsten 800 mia. kroner mere værd, siden Rebien blev adm. direktør i 2000.

Lars Rebien kan sikkert leve med, hvis der skulle være nogen, som synes, at hans forbløffelse den forårsdag i 2012 klinger noget hult set i lyset af hans egen meget lukrative ordning. Og hvis ikke har han 120 mio. kroner at trøste sig med den dag, han forlader den danske medicinalkoncern.