Det konkurrerer pc-producenterne på

Konkurrence: Producenterne af bærbare pc'er er i hård konkurrence. Der er række elementer, hvor producenterne for alvor forsøger at skille sig ud.

Størrelse:

Ydelsen vokser og den fysiske størrelse på pc'erne skrumper. Vægten på en bærbar pc er efterhånden nede i omegnen af to kg, og det samtidig med at batteriet skal holde længere og ydelsen forbedres.

Holdbarhed:

HP's ingeniører har haft fingrene i tastaturet og udviklet HP DuraKeys, der ifølge producenten selv gør tasterne ekstra modstandsdygtige. En intern test har efter HP's eget udsagn vist, at tastaturet klarer 50 gange mere slid end taster på konkurrerende bærbare pc'er.

Acer har med TravelMate Profile-serien styrket ydersiden af pc'en. Kabinettet er opbygget af en magnesiumlegering, som ifølge Acer selv er 20 gange stærkere end plastic samt lettere i vægt.

Miljøvenlighed

Her konkurrerer stort set alle producenter. Miljøbevidsthed er in, og de store aktører vil gerne opfattes som venner af miljøet. Dell har eksempelvis meldt ud, at selskabet vil udfase alle brommerede flammehæmmere i produktionen, og Fujitsu Siemens har spenderet mere end 150 mio. kr. på at omlægge hele produktionen til at bruge en sølvkomponent ved lodning i stedet for bly. Og HP slår sig i øjeblikket op på en særlig miljøvenlig skærm, der hedder Illumi-Lite. Skærmen benytter mindre strøm og er produceret uden anvendelse af bly.

Sikkerhed

I 2011 vil andelen af verdens bærbare pc'er overstige de stationære. Det betyder rigtig mange bærbare pc'er i omløb på alle tænkelige steder. Samtidig er de data, som ligger på pc'en, de seneste år i stigende grad blevet mere og mere forretningskritiske. Det stiller krav til sikkerheden. Flere producenter har i den forbindelse vendt sig mod biometrisk fingeraftryksbeskyttelse. Det vil sige, at en række pc-modeller har fået integreret en fingeraftrykslæser, der giver adgang til pc'en.

Lenovo har desuden taget højde for den menneskelige faktor. Vi taber ting ofte. Derfor har producenten udviklet en form for airbagsensor, der bemærker alle pludselige ændringer i bevægelsen. I sådanne tilfælde vil harddisken blive stoppet og dermed forsøge at redde vigtig data.

Pris:

Ifølge IDC er kroner og øre stadig det væsentligste konkurrenceparametre. Opfylder leverandøren udbuddets kravspecifikationer, er det dernæst prisen, der er afgørende.