Det kan tage ti år at rydde op i Amagerbanken

Med 92.000 kunder solgt til færøske BankNordik er der kun et par hundrede kunder tilbage i Amagerbanken, men problemerne er så store, at det vil vare mange år, før direktør Steen Hove har fået helt styr på fallitboet.

Direktør Steen Hove støder fortsat på ubehagelige overraskelser i Amagerbankens ruiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfanget af skandalen i Amagerbanken byder stadig på nye ubehagelige overraskelser for direktør Steen Hove, der står for oprydningen.

Mens 92.000 almindelige private kunder og erhvervskunder tilsammen havde lånt knap fem milliarder kroner, lyder det samlede udlån til de resterende 200 på nærmest ubegribelige 13 milliarder kroner.

De ti værste sager har alene kostet nedskrivninger på 2,6 milliarder kroner.

»Det er trist, trist, trist. Hvordan kan man finde på at tage så store engagementer? Det er fuldstændig ødelæggende, at man har haft så kæmpestore og dårlige engagementer i én branche. Det har givet slagside og bragt banken derud, hvor den gik under,« siger Steen Hove.

Storkunder gik igennem låneloftet

Den gode nyhed er, at der er omkring 40 kunder tilbage, der rent faktisk er sunde kunder fra den »grønne del« af banken, som banken tjener stabile penge på. De får sandsynligvis ikke problemer med at finde en ny bank, da de ikke er i problemer, vurderer Steen Hove.

Køberen BankNordik ville ikke havde de 40 grønne kunder med i købet, da lånene til kunderne ganske enkelt var for store i forhold til den færøske banks loft for enkeltudlån.

»De kunder kan absolut sendes videre til andre banker. Det bliver fuldstændig udramatisk,« siger Steen Hove.

Udlånene til de 40 gode kunder tegner sig for en lille milliard kroner, hvilket stadig efterlader 12 milliarder kroner hos 160 problemkunder, som der skal arbejdes intensivt for at redde så meget som muligt af.

Problemkunderne kan placeres i tre grupper:

  • at redde – og ikke vil samarbejde.
  • De udfordrede, der måske kan hjælpes vi- dere, hvis de får frisk kapital et andet sted fra, eller hvis lånene lægges om.
  • Og endelig er der så en gruppe, hvor kun- derne samarbejder om afviklingen af ejendommene, så tabene minimeres.

Hvor stor en andel af problemkunderne, der kan hjælpes videre, og dermed også hvor mange penge der kan reddes, vil Steen Hove ikke gætte på, men han garanterer, at hver en sten vil blive vendt for at redde så meget som muligt.

Spaden skal helt ned efter værdierne

»Selv de helt håbløse har ofte nogle sikkerheder, som vi skal have fat i og have realiseret, og vi stikker spaden så dybt i jorden, at vi får alle værdierne med. Værktøjskassen er foldet helt ud, og det vil ikke lykkes nogen at overføre værdier billigt til konen eller gemme et sommerhus i Frankrig. Vi vil anvende alle retsmidler mod Rasmus Modsat-typerne,« fastslår Steen Hove.

»Langt de fleste er dog samarbejdsvillige omkring forskellige løsningsmuligheder, så der er en fornuftig dialog med mange,« tilføjer han.

Som i tilfældet med Roskilde Bank er det ejendomsspekulanter, der er årsagen til milliardtabene, og med store paralleller mellem problemkunderne i de to krakkede banker vil et bud være, at en tredjedel af de tilbageværende problemkunder kan hjælpes videre, som man håber på i Roskilde Bank.

I Roskilde Bank er den samlede regning allerede løbet op i et tocifret milliardbeløb, og tiden vil vise, hvor slem milliardregningen for Amagerbanken ender med at blive, men det kommer til at vare nogle år, inden det vil være afklaret.

»Det vil vare adskillige år, inden de sidste kunder er afviklet. Et forsigtigt bud lyder et sted mellem fem og ti år,« siger Steen Hove.

Retsligt efterspil

Amagerbankens ledelse arbejder også på en redegørelse, der skal afklare om regnskaberne aflagt under den tidligere ledelse har været retvisende.

»Vi skylder alle dem, der har tabt penge på Amagerbanken, at undersøge, om den gamle direktion har lavet retvisende regnskaber. Det skal afdækkes, og finder vi noget, der kan udløse en erstatningssag eller en politianmeldelse, så gør vi det,« siger Steen Hove.

Finansiel Stabilitet står på vegne af den danske stat til at få et tab, som foreløbig er opgjort til 5,6 milliarder kroner på de stillede individuelle statsgarantier til Amagerbanken, og tiden vil vise, hvor mange milliarder nedskrivningerne løber op i.