Det kan gøre ondt

Selv om der er gode muligheder for at tjene penge på faldende aktiekurser gennem handel med CFD-aktier, skal man tænke sig godt om. En erfaren kunde hos Saxo Bank har slået sig gevaldigt indimellem. Han efterlyser bedre indsigt i de komplicerede regler.

I sidste uge, hvor bølgerne gik allerhøjest på et meget uroligt aktiemarked, poppede der en e-mail op på Stig Christensens computerskærm:

»På grund fortsat turbulens og aftagende lyst til at påtage sig risiko på de finansielle markeder, har vi besluttet os for at ændre CFD-marginen. Ændringen træder i kraft kl. 16.00 i dag.« Klokken var på det tidspunkt 14.00, og Stig Christensen var langt væk fra sin computer. Ændringen betød, at den 46-årige investor, der havde gearet sine investeringer otte gange, pludselig stod med et overtræk på 132 procent på sin Saxo Bank-konto.

»Det er altså ikke sjovt på mindre end to timer at transportere sig hen til en computer, sætte sig ind i situationen og tvunget af nye vilkår afvikle nogle CFD-aktier for at komme ned på et acceptabelt gearingsniveau igen. Jeg var godt klar over, at Saxo Bank kunne ændre på vilkårene, men ikke med så kort varsel. Det burde ikke være tilladt,« siger Stig Christensen.

Ikke forsvarligt
Udover, at de burde give deres kunder en væsentlig længere frist til at reagere, mener Stig Christensen også, at investeringsbanken burde oplyse langt bedre om regler for handel med CFD-akter, end tilfældet er.

Men de afholder jo kurser i handel med CFD-aktier netop for at uddanne folk. Har du ikke været på sådan et?

»Jo. Og det var da også meget hyggeligt, men der er ikke meget uddannelse i det. Det er meget overfladisk og sporadisk, hvad de kommer ind på. Det er ikke forsvarligt at sætte folk til at handle CFD-aktier efter det kaffemøde,« siger Stig Christensen, der har lært sig selv at handle.

Det har indimellem kostet mange penge ikke at kende reglerne helt. Eksempelvis i sidste uge, hvor der var uro på aktiemarkederne. Stig Christensen lugtede straks fra morgenstunden, at der ville blive blodbad i løbet af dagen. Derfor sad han klar foran computeren og trykkede sælg med det samme markedet åbnede.

Kursen raslede ned
Desværre for Stig Christensen blev aktierne ikke solgt med det samme, fordi Saxo Bank manglede en køber. I mellemtiden var kursen raslet ned:

»Jeg blev ærlig talt lidt overrasket over, at Saxo Bank først skulle finde en køber frem til den underliggende aktie, idet jeg havde indtryk af, at CFD var et syntetisk produkt, der kan handles omgående. Det ville jeg meget gerne have vidst. Og i øvrigt mener jeg, at Saxo Bank burde overtage CFD-aktierne selv, indtil de finder en køber. Det ville være god service over for deres kunder, som dermed kan regne med de realtidskurser, som man kan se på skærmen,« siger Stig Christensen.

Han opfordrer derfor Saxo Bank til at sætte deres kunder langt bedre ind i, hvad det vil sige at handle med CFD-aktier, og hvordan reglerne kan strammes, når der er uro på markedet.