»Det kan godt ske, at det om 15-20 år er noget andet end kraftværker, der varmer Danmark op«

Kraftværker er lukket på stribe i Danmark de seneste ti år, men de tilbageværende spiller stadig en væsentlig rolle i den danske elforsyning. Ny teknologi kan dog ændre på det i fremtiden, vurderer DONG.

Thomas Dalsgaard, direktør for DONG Energys kraftværksdivision, ser mange projekter, der har potentiale til at disrupte energibranchen. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker ikke kun i taxabranchen og i medieverden. Disruption sker i den grad også inden for energi.

Hvor stort set al strøm i Danmark for 25 år siden blev produceret på kulkraftværker, så har en række vedvarende energikilder presset sig ind på kraftværkernes domæne.

Imidlertid er kraftværkerne stadig vigtige, for de leverer strøm, når vinden ikke blæser, men flere selskaber kigger på teknologier, der potentielt også kan frarøve kraftværkerne den rolle. Blandt dem er energiselskabet SEAS-NVE, der vil lagre el i stenlagre, og lagringsteknologier kan potentielt disrupte kraftværker helt i fremtiden, vurderer chefen for netop kraftværker i DONG Energy, Thomas Dalsgaard:

»Ja. Absolut. Det kan man godt forestille sig,« siger han.

»Der er mange projekter derude omkring lagring og eldrevet varme, og det kigger vi selvfølgelig meget nøje på, for nogle af dem vil sikkert lykkes, og andre vil sikkert ikke. Selvfølgelig kommer der en udvikling, og det er en udvikling, som vi også gerne vil være en del af. Hvornår den kommer, hvor hurtigt den kommer, og hvilken teknologi, det præcist bliver, det ved vi ikke, men vi holder øjnene åbne, og det kan godt ske, at det om 15-20 år er noget andet end kraftværker, der varmer Danmark op. Det kan også være, at det ikke er, og jeg tror, man er nødt til at have øjnene åbne for begge scenarier.«

Robust model

En af de mest fremskredne lagringsteknologier er batterier, men de har den ulempe i det danske system, at de ikke kan producere fjernvarme, som gør kraftværkerne til en mere robust forretningsmodel.

»De danske kraftværker adskiller sig fra udlandet ved, at hvis ikke man tjener penge på el, så gør man det på varme. Det betyder, at hvis de danske kraftværker skal distruptes, så skal der nye varmekilder ind på varmesiden,« siger professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet.

»Det vil tage noget tid, før de kommer op i en størrelse, men du skal ikke længere væk end til Norge, hvor du har et helt fjernvarmenet, der er drevet af varmepumper.«

Ebov for lagring

Hos elproducenternes brancheforening, Dansk Energi, vurderer teknisk direktør Jørgen S. Christensen, at lagringskapacitet i fremtiden bliver en nødvendighed, men at det samtidigt ikke er noget, der venter lige om hjørnet.

»Jeg mener bestemt, der er behov for lagring, hvis vi skal være 100 procent fossil­uafhængige. Det skal gøres i fornuftigt samspil med udlandsforbindelser, men vi vil få brug for det. Jeg oplever ikke, at det går så stærkt med storskalalager til el. Der er rigtig meget udvikling på batterilagre på decentral niveau, men i storskalalagring, som det SEAS vil teste, ser jeg ikke meget af,« siger Jørgen S. Christensen.

Ifølge Thomas Dalsgaard er DONG opmærksom på, at man ikke bliver efterladt på perronen, og han fremhæver Studstrupværkets elkedler som et eksempel på, at man flirter med lagring.

»Vi er absolut ikke blinde for udviklingen, og vi følger selv nøje med. Men vores hovedbudskab er, at vi forsøger at holde vores muligheder åbne, men konverteringen af de centrale værker er et no regret for os, for der er ikke noget alternativ i den skala til at få kul og gas væk.«