Det kan den nye Android

Om nogle uger bliver Googles mobilstyresystem opdateret og får premiere på Googles egen tavle-PC.

Nyeste udgave af mobilstyresystemet Android kommer om få uger. Nu vil man f.eks. kunne overføre billeder ved at gokke to telefoner sammen. Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens mest udbredte mobilstyresystem, Android, bliver opdateret om få uger.

Android 4.1 med kodenavnet »Jelly Bean« (vingummi) får premiere sammen med Googles første, egen tavlecomputer, Nexus 7, der blev præsenteret onsdag i denne uge. Begge dele er klar i midten af juli, hvor noget udstyr - Galaxy Nexus fra Samsung, Motorolas Xoom og Nexus S fra Google - automatisk vil blive opdateret til den nye udgave. Andre Android-producenter skal typisk først sikre sig, at de justeringer, de selv har foretaget af Android, fortsat virker, før opdateringer slippes løs her.

Automatisk besked

Android 4.1 betyder hurtigere måder at søge på Internet og at dele billeder mellem to telefoner på. En af de andre nye funktioner er Google Now; her loves telefonens ejer, at man automatisk får de rigtige oplysninger på rette tidspunkt. Siger man f.eks. »trafik« (og det skal man så sige på engelsk, fordi Androids stemmegenkendelse - ligesom alle andre styresystemer - fortsat ikke forstår dansk, selv om nordboerne i samtlige internationale målinger fremhæves som dem, der hurtigst tager ny teknologi til sig), vil Android kikke på den vej, som man normalt tager på arbejde, og herefter vise alternativer, hvis der er trafikpropper. Google Now skal også automatisk kunne fortælle, når yndlingssportsholdet vinder kampe, og så holder funktionen øje med de fly, som man har billet til, for at advare om eventuelle forsinkelser.

med Android 4.1 vil de små skærmprogrammer (eller »widgets«) automatisk tilpasse sig skærmstørrelsen og vil kunne ændre sig efter, om telefonen holdes lodret eller vandret. I telefonbogen kan man lægge billeder i en opløsning på 720 x 720 pixler, altså i god kvalitet.

Gok telefonerne sammen

En anden nyhed er muligheden for at overføre billeder ved at gokke to telefoner sammen. Det sker ved at bruge den såkaldte NFC-teknologi (»near field communication«), som også vil kunne bruges senere til betaling med mobiltelefonen. Den nuværende Android-version har begrænset mulighed for at dele data via NFC, og Samsungs nye topmodel - den storsælgende Galaxy S III-telefon - kan kun overføre billeder og film på den måde, hvis det er to Galaxy S III-telefoner, der mødes.

Endelig får Android 4.1 et nyt skærmtastatur og bliver bedre til at gætte, hvilke ord man er i færd med at skrive. Samtidig vil Android-programmer kunne bruge tekst på arabisk og hebraisk m.fl., som skriver fra højre mod venstre.

Navngivningen af nye Android-versioner går fremad i alfabetet, og der er altid tale om navne på slik og søde sager. Den for tiden nyeste udgave er således »Ice Cream Sandwich«.