Det islandske retsopgør - sag for sag

Siden Islands økonomiske kollaps er skandalerne væltet frem i et tempo, så det er svært at bevare overblikket. Finanstilsynet taler om årelang markedsmanipulation og har sendt mere end 20 sager til den særlige anklager, der står for retsopgøret. Business.dk gennemgår de største sager her.

Reykjavik vil længe være præget af retsopgøret om de islandske erhvervsskandaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historierne om den skandaløse islandske banksektor har været mange, siden de tre største banker Kaupthing, Landsbanki og Glitnir kollapsede i oktober sidste år. I alle banker har der været historier om stor lån til køb af egne aktier, ligesom en lang række af bankernes nærtstående parter selv har lånt store summer - ofte med ringe eller slet ingen sikkerhed overhovedet.

Men en ting er, hvad der kommer frem i pressen, noget andet, hvilke sager myndighederne rent faktisk tager op. Det billlede bliver yderligere mudret af, at undersøgelserne foregår i flere forskellige regi - således er både Finanstilsynet, skattevæsenet, politiet og den særlige anklager i gang med deres egne undersøgelser.

Det islandske Finanstilsyn FME har siden årsskiftet behandlet 71 sager, og af disse er 20 blevet sendt videre til den særlige anklager - en specialenhed, der opererer uafhængigt af den almindelige anklagemyndighed, og som har som eneste opgave at undersøge sager i forbindelse med bankkollapset - derudover er en sag sendt til bagsmandspolitiet og fem til anklagemyndigheden. Udover denne opgørelse afviser FME at kommentere yderligere på sagerne.

Den særlige anklager Olafur Hauksson fortæller, at mindst ti af sagerne allerede er blevet til egentlige efterforskninger, mens resten er genstand for forundersøgelser, hvor opgaven bl.a. er at finde ud af, hvilke paragraffer der er overtrådt.

1. Sheikens aktiekøb

Den vel nok bedst beskrevne sag handler om Qatar-sheiken Mohammed Al Thanis køb af 5 pct. af aktierne i Kaupthing Bank få uger før bankens kollaps. Det blev udlagt som en tillidserklæring til banken, men viste sig senere at være finansieret af lån fra netop Kaupthing.

Cirkelslutningen blev imidlertid maskeret, fordi pengene blev kanaliseret gennem en række selskaber på bl.a. de Britiske Jomfruøer. Kaupthings næststørste aktionær Olafur Olafsson var en del af transaktionen og tog sig angiveligt også selv betalt for sin rolle.

Sagen blev anledning til en større razzia på ti addresser i Island, og Olafur Hauksson bekræfter, at sagen bliver efterforsket.

Læs Kaupthings egen pressemeddelelse om købet her.

2. Pensionskasser investerede for meget

Den særlige anklager har også en igangværende undersøgelse af fem pensionskasser, der er mistænkt for at have sat en alt for stor del af pengene i risikable papirer. Pensionskasserne tabte følgeligt stort på det islandske sammenbrud.

Alle pensionskasserne var administreret af Landsbanki, hvorhen mistanken nu retter sig. De berørte pensionskasser er bl.a. tandlægernes og piloternes og pensionkassen i det store rederi Eimskip.

3. Mistænkelig god timing

Yderligere en igangværende sag mod Landsbanki handler om en handel med aktier til mange millioner danske kr. i banken, blot tre dage før den krakkede - 100 pct. finansieret af Landsbanki selv og kun med aktierne som sikkerhed.

Køberen af de snart-værdiløse aktier var selskabet Immon ejet af Magnus Armann - en nær forretningspartner til Magasin-ejeren Jón Ásgeir og bestyrelsesmedlem i både FL Group, der bl.a. ejede Sterling, og 365 Media, som bl.a. havde Nyhedsavisen.

Hvem der var så heldig at afhænde aktierne få minutter før lukketid, er endnu ikke offentligt kendt.

4. Sterling-handlerne

Det islandske bagmandspoliti er i gang med en undersøgelse af handlerne med det konkursramte flyselskab Sterling, der inden for kort tid blev handlet frem og tilbage mellem Palmi Haraldsson og FL Group til stadigt højere priser.

Politiets interesse retter sig mod den tidligere topchef i FL Group Hannes Smárason, der er mistænkt for bl.a. mandatsvig. Politiet har ransaget et par villaer i den forbindelse.

5. Ulovlige investeringer med forsikringsmidler

Ni investeringsfirmaer er blevet ransaget i et forsøg på at skaffe beviser i en sag om ulovlige investeringer fra det store forsikringsselskab Sjova, der er under mistanke for ulovligt at have sat midler i risikofyldte investeringer i udlandet.

Forsikringsselskabet har tabt enorme summer, og den islandske stat blev nødt til at skyde over 600 mio. danske kr. ind i selskabet alene for, at det kunne møde lovens solvenskrav og få lov til at virke som forsikringsselskab.

6. De uofficielle

Dertil kommer en lang række sager, som Olafur Hauksson ikke vil kommentere bl.a. de britiske investorer Mendi og Moises Gertner og detail-magnaten Kevin Standfords køb af Kaupthing-aktier og investeringer forskellige i avancerede finansielle instrumenter.

Stím-sagen, som Business tidligere har fortalt om, er endnu ikke blevet til en regulær efterforskning, men ligger angiveligt i Finanstilsynets regi endnu.