»Det har støjet ganske meget«

KMDs chef satser på, at forlig med kommunerne sætter endeligt punktum for periode med utilfredse kunder.

Topchef i KMD, Eva Berneke Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

KMD indgik mandag et forlig med kommunernes fælles it-selskab Kombit, efter KMD er blevet mere end 15 måneder forsinket med leverancer af de såkaldte støttesystemer, som er IT-systemerne bag en lang række af de centrale kommunale opgaver.

I alt modtager kommunerne 100 millioner kroner, og yderligere lægger KMD hånden på kogepladen med en aftale om, at yderligere forsinkelser skal koste, forklarer adm. direktør i KMD, Eva Berneke.

»Det har fyldt meget, at KMD skulle have en motivation til at blive færdig, så der er nogle månedsbøder, hvis vi ikke får afleveret og kommer helt i mål. Det er vi gået ind på for at vise vores motivation,« siger hun.

Denne del af aftalen er skruet sammen sådan, at en forsinkelse udløser en rabat på de nye systemer, så kommunerne så at sige kan køre videre på de gamle systemer til en nedsat pris.

»Rabattens størrelse kommer an på, hvilket system vi snakker om. Men det er nogle store millionbeløb beregnet som en procentvis rabat på de gamle systemer,« forklarer Eva Berneke.

Forud for aftalens indgåelse har det med hendes ord »støjet ganske meget« omkring det kapitalfondsejede KMD.

»Jeg er glad for, at vi er kommet frem til en aftale, der lægger uenighederne bag os og kigger fremad. Forløbet har tæret på tilliden. Det beklager vi, men nu har vi fået en ny aftale, der sørger for at få afleveret støttesystemerne men også forlænger forsyningssikkerheden for den enkelte kommune,« siger Eva Berneke.

Ifølge Ritzau skriver Kombits bestyrelsesformand Erik Nielsen i en meddelelse om aftalen:

»De seneste måneder har KMDs leveranceproblemer på støttesystemerne været til heftig debat i kommunerne og ikke mindst i medierne. Det er til tider gået hårdt for sig, men min oplevelse er, at KMD har lyttet til os, og med dette forlig imødekommer KMD centrale dele af kommunernes ønsker.«

Bortset fra boden på de 100 millioner kroner og aftalen om yderligere bøder, hvis tidsfristen ikke overholdes, indeholder aftalen desuden en forlængelse af den aftale, der skal sikre, at KMD ikke udnytter sit monopol, mens kommunerne indfører nye løsninger fra andre leverandører. Aftalen løber nu frem til de sidste af de nuværende strukturelle IT-løsninger er udfaset.

»På den måde er det kommunerne, der svinger taktstokken, og så er det op til detailplanlægningen fra Kombits side,« siger Eva Berneke.

Kombit skriver ifølge Ritzau, at den samlede aftale har en værdi på omkring en halv milliard kroner for kommunerne i Danmark.

KMD blev solgt til kapitalfonde for to milliarder kroner i 2009, og siden da har kommunerne arbejdet med at indføre en række nye IT-systemer, der skal bryde KMDs monopol.