Det har du ret til, når strejke aflyser dit fly

Penge retur, forplejning, overnatning og orientering er blandt de ting, du skal være opmærksom på.

En strejke blandt flyselskabet Norwegians piloter betyder, at selskabet onsdag aflyser en lang række afgange. Strandede passagerer spiller kort på gulvet i Københavns Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Hvis dit fly bliver aflyst på grund af strejke, kan billetten ombyttes til næste mulige afgang med enten samme eller et andet flyselskab, eller du kan få pengene tilbage.

Vælger du at flyve med næste afgang, har du krav på mad og drikke, gratis mulighed for at give besked om forsinkelsen på eksempelvis telefon eller mail - og gratis overnatning, hvis forsinkelsen varer flere dage.

I en dansk lufthavn kan du regne med, at du cirka kan købe morgenmad for 125 kroner, frokost for 150 og aftensmad for 200 kroner.

Forbrugerrådet Tænk råder til at møde op i lufthavnen inden den planlagte afgang, selvom dit fly er aflyst, medmindre flyselskabet har meddelt noget andet til dig.

Normalt har du ret til en økonomisk kompensation, hvis dit fly bliver forsinket eller aflyst, men det gælder ikke, hvis aflysningen skyldes strejker, uvejr eller krig. Det skyldes, at det er ekstraordinære omstændigheder, som flyselskabet ikke har kontrol over.

Hvis flyselskabet ikke vil give dig pengene tilbage eller give dig en anden afgang, kan du klage til Trafikstyrelsen - eller Pakke-ankenævnet, hvis du har købt en pakkerejse.

KILDE: Forbrugerrådet Tænk og Berlingske