Det handler om Falck. Men ligner House of Cards

Spindoktorer og fagforening har kæmpet for at fastholde Falcks ambulanceopgaver. Metoderne var dybt kritisable og nu skal politiet undersøge sagen. Falck, med daværende topchef Allan Søgaard i spidsen, bør blive ramt af andet og mere end bare kritik og småbøder.

Byline foto 2018 Peter Suppli Benson Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Spioner. Industrispionage. Hård negativ spin rettet mod en navngiven virksomhed. Og en hel region som blev tømt for ambulancefolk, så en ny konkurrent umuligt kunne overleve.

Den slags ser vi ikke ofte i dansk erhvervsliv. Og tak for det.

Derfor er det så opsigtvækkende, hvad der blev afdækket tidligere på ugen, da Konkurrencerådet fremlagde en omfattende rapport og slog fast, at man vil melde Falck til politiet for at have forsøgt at presse en konkurrent ud af det danske marked.

Forhistorien er, at Falck tabte en del af ambulanceopgaverne, da Region Syddanmark for år tilbage valgte den hollandske konkurrent Bios til en del af kørslen.
Falck havde haft opgaverne i omkring 100 år og ville ikke slippe opgaverne. Så i stedet for at acceptere nederlaget, iværksatte man en voldsom spinkampagne – reel tilsværtning af konkurrenten – hvor spindoktorer spammede politikere, offentlighed og medier med historier, som i flere tilfælde har vist sig at være direkte forkerte.

Rygterne har kørt i årevis. Om en virksomhed, Falck, som ansatte en politisk ræv af en spindoktor til at orkestrere en kampagne, som skulle tvinge den nye konkurrent, Bios, ud af Danmark. Om metoder, som hørte mere hjemme i Washington DC og en House of Cards-TV-serie – og i hvert fald ikke burde have meget at gøre med, hvad vi normalt har set i Danmark.

Rigtigt alvorligt blev sagen, fordi Falck – med daværende topchef og storaktionær Allan Søgaard i spidsen – sideløbende viste sig at dræne regionen for kvalificerede ambulancefolk, så det hurtigt viste sig umuligt for Bios at ansætte tilstrækkeligt med folk.
Og så endte sagen, præcis som Falck ønskede. Bios klappede sammen. Og måtte trække sig fra Danmark med et voldsomt tab til følge.

Konkurrence er godt. Hård konkurrence er endnu bedre. Men ulovlig konkurrence er... ja, ulovlig. Og tager vi Konkurrencerådets redegørelse for gode varer, så er der al mulig grund til, at Falck-sagen ender hos politiet. At de ansvarlige, herunder Allan Søgaard Larsen, må stå til regnskab og at dommen bliver hård og prisen høj.

Og hvad med spindoktorerne. Tja. Det er svært at slå fast, om de – og eventuelt fagforbundet 3F, som anklages for at have været aktive i sagen – har gjort noget ulovligt.

Men sikkert er det, at spindoktorerne bør rammes ligesom Falck. Man skal ikke kunne agere som mørkets fyrster – uden at blive straffet. Så frem i lyset med alle navne på de implicerede, så politi og domstole kan slå fast, hvem der gjorde hvad og om og hvordan de eventuelt skal straffes.

Hvad vi diskuterede på Business i denne uge:

Nej, Jesper Nielsen skal ikke være Danske Bank-direktør

Hvem skal egentlig tage over efter tidligere Danske Bank-direktør Thomas Borgen. Det er et af de store spørgsmål i dansk erhvervsliv i denne tid.

Banken har en midlertidig direktør, Jesper Nielsen, og mange mener, at han har gjort det så godt, at han var kandidat til at blive i stolen – på permanent basis.

Men det kommer altså ikke til at ske. Og det ville også være forkert – uanset hvor ren han er, og uanset hvor godt han har gjort det.

Banken har behov for nye øjne og et nyt navn til at sende banken ud i en fremtid, hvor hvidvasksagen er fortid. Og derfor er det rigtigt, at Jesper Nielsen igen lægger afstand til tanken om, at han skal have posten.

Der mangler ikke penge i Norge. Men kan de holde sig flyvende?

Nordmændene vælter sig i milliarder. Faktisk i en grad, så der er mere end pengerigelighed – også når det gælder om at holde nødlidende flyselskaber flyvende.

Det reddede tidligere på ugen Norwegian, der var ved at løbe tør for penge. Ejeren, Bjørn Kjos, og en håndfuld venner måtte smide nye milliarder i selskabet.

Kassen var ved at blive tømt, fordi man har købt for mange nye fly og åbnet et utal af ruter, som for få passagerer har brugt.

Novo tjener store penge. Nu kommer Trump & co. efter dem

Der er ikke en finger at sætte på Novo Nordisk-regnskabet. Pengene strømmer ind i kassen, og kunderne er glade.

Eller, måske ikke alle kunderne. For som vi har beskrevet tæt på Business i denne uge, står en række amerikanske insulinbrugere med massive problemer med at betale for den dyre medicin – bl.a. fra danske Novo Nordisk.

Fakta er, at Novo Nordisk og konkurrenterne har hævet priserne på de avancerede typer diabetesmedicin de seneste år. I en grad, så indtjeningen måske nok er god, men også til et niveau, så en række amerikanske patienter råber og har fået en række politikere til sige stop. Vi venter nu på, at præsident Trump blander sig, som han har for vane. Og så bliver det besværligt for Novo.