Restaurant Maven og Krogs Fiskerestaurant i Indre København kan sammen med andre restuaranter og cafeer slå dørene op til udeservering igen 21. april, men det kommer ikke til at ske.

»Det kan ikke svare sig. Hvis vi skal budgettere ud fra vejret, så er det simpelthen for risikabelt at drive forretning. Vi er så udsatte lige nu og har ikke haft nogen indtjening i snart fem måneder, hvor vi har været lukket,« siger indehaver Thomas Gaarde.

Hos erhvervsorganisationen HORESTA, der repræsenterer hoteller og restauranter, spår man heller ikke den store genåbning af restauranter og cafeer 21. april.

»Min forventning er, at de, der i forvejen sælger takeaway, vil finde det naturligt at stille nogle borde og stole ud, så man kan spise ved udeservering. Det er nok det billede, vi ser,« siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i HORESTA.

»Skal vi have folk til at sidde udenfor og spise seks retters menuer på Krogs Fiskerestaurant i næsten frostvejr?« siger Thomas Gaarde. Hans restauranter i Indre København åbner ikke med udendørsservering 21. april.
»Skal vi have folk til at sidde udenfor og spise seks retters menuer på Krogs Fiskerestaurant i næsten frostvejr?« siger Thomas Gaarde. Hans restauranter i Indre København åbner ikke med udendørsservering 21. april. Mathias Svold

​For mange årsager til ikke at åbne

Udover at det omskiftelige vejr er for stor en risiko, er der også usikkerhed om restriktionerne. Det er stadig uklart, hvilken verden af restriktioner restaurationerne åbner til 21. april.

»Det tegner til, at coronapasset bliver lagt oven i de restriktioner, vi lukkede ned med i december. Det er endnu en restriktion, som virksomhederne skal forholde sig til, og der er rigtig mange udeståender i forhold til, hvordan det her coronapas skal tjekkes. Det gør, at virksomhederne spørger: Kan vi overhovedet nå at få implementeret de her restriktioner inden 21. april?« siger Annette Hyldebrandt.

Derudover er der problematikken med omsætningen. For omsætningen skal være temmelig høj, for at det giver mening for restauranterne at åbne i stedet for at fortsætte med kompensationspakkerne.

»Beslutningen om at forblive tvangslukket er tryggere for mange end at forvente, at man kan få en omsætning, der kan betale deres ansattes løn, og de madvarer de ikke får sendt over disken. Det er lidt et gamble for restauranter at beslutte at starte op 21. april til udendørsservering, når vi ved, hvordan vejret kan være i Danmark. Det kan blive dyrere for dem, hvis der ikke kommer nogen gæster, end ved fortsat at være tvangslukket,« siger Annette Hyldebrandt.

»Den store festdag for os er 6. maj«

6. maj står restauranterne til igen at måtte åbne med indendørsservering, og det vil de også gøre, tror Annette Hyldebrandt.

»Den store festdag for os er 6. maj. Det er, hvad restauranterne stiler efter på nuværende tidspunkt. Der vil vi se de fleste genåbne, fordi vi jo også ved, at danskerne hungrer efter at komme på restaurant og café, hvilket vi tror vil gøre, at folk kommer ud af startboksen og booker borde,« siger hun.

Men der er stadig mange udeståender for virksomhederne, der fortsat ikke ved noget om forsamlingsforbud, afstandskrav, eller hvordan det skal fungere med at tjekke coronapas.

»Der er selvfølgelig lys for enden af tunnelen, men det er stadigvæk nogle seje måneder for virksomhederne at komme igennem, fordi de nu sammenlagt har været tvangslukkede i seks måneder ud af et år og kæmper med stor oparbejdet gæld,« siger Annette Hyldebrandt.

»Vi åbner 6. maj, hvis vi kan det. Men det kommer selvfølgelig også til at afhænge af, hvilke restriktioner vi bliver pålagt. Er der stadig restriktion med, at vi skal lukke klokken 22? Det ville være enormt skadeligt for branchen,« siger Thomas Gaarde, indehaver af Restaurant Maven og Krogs Fiskerestaurant.