Det forpligter at være erhvervslivets Laudrup’er

Mærsk-arving Morten Olufsen forlader en højtplaceret stilling i Danske Bank, og det rejser ifølge erhvervskommentator Jens Chr. Hansen spørgsmålet: Forlader han banken for at tiltræde en ny, central stilling i Mærsk-gruppen?

Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er erhvervslivets svar på Laudrup’erne i sportens verden, nemlig Mærsk Mc-Kinney Møller’ne. Efterkommere i Mærsk-familiedynastiet. Efternavnet oser af rigdom og muligheder, men også af forpligtelser og fordomme.

Måske derfor, at Morten Mærsk Mc-Kinney Olufsen for det meste bare kalder sig Morten Olufsen, barnebarn af skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, som døde i 2012. Bankmanden Morten Olufsen har besluttet at forlade en chefstilling i Danske Bank efter 25 år i banken. Uden at have noget andet på hånden.

Og det bringer selvfølgelig straks spørgsmålet på bane, om han forlader banken for at tiltræde en ny, central stilling i Mærsk-gruppen. Enten i børsselskabet A.P. Møller - Mærsk eller i den bestemmende A.P. Møller Fonden. Det er dog næppe tilfældet.

Set udefra synes rollefordelingen på Esplanaden lagt fast for lang tid siden, i hvert fald for den generation, som Morten Olufsen tilhører. Han er søn af Mc-Kinney Møllers mellemste datter, Kirsten Olufsen og Mikael Olufsen, og dermed fætter til de to Uggla-brødre, Robert og Johan Uggla, som i dag begge er aktive i A.P. Møller - Mærsk. Begge har de direktørstillinger i selskabet, og Robert Uggla er derudover kommet ind i bestyrelsen for A.P. Møller - Mærsk i foråret 2014. Et klart signal om, at Robert Uggla er udset til at skulle bære familiedepechen videre, når hans mor, Ane Uggla, stopper som formand for A.P. Møller Fonden og som næstformand i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk.

Morten Olufsen derimod har en anden rolle i den efterhånden omfangsrige familie. Han er bestyrelsesmedlem i den »anden« Mærsk-fond, nemlig Familiefonden. Denne fond har ti procent af aktierne i Mærsk og har således værdier for mellem 20 og 25 mia. kr. lidt afhængig af, hvornår man måler. En helt særlig fond, som skibsreder A.P. Møller etablerede i december 1946. Og som med hans egne ord skulle »sikre efterkommere en betryggende økonomisk basis«. Fonden opløser sig selv over de næste årtier, efterhånden som de 30-35 arveberettigede efter A.P. Møller får deres arv udbetalt.

De to fondsdannelser i Mærsk, nemlig A.P. Møller Fonden, som har skullet sikre virksomheden, og Familiefonden, som har skullet sikre familien, har betydet, at der ikke har været slagsmål om pengene i Mærsk-familierne. Det hele har været planlagt i så god tid, at slagsmålene ikke kunne opstå.

Klarhed om rollerne for de enkelte er en forudsætning for at holde ro i baglandet hos landets familiedynastier. Men forud for klarhed om rollefordelingen blandt familiearvingerne i anden, tredje og fjerde generation er det, at der er styr på pengene. Hvem arver hvad og hvornår?

Der er mange forskellige måder at gøre det på, og masser af eksempler på, at anden, tredje og fjerde generation er røget uklare med efterfølgende, interne hårde familiefejder. Blandt eksemplerne er efterkommerne i FLSmidth-familierne, Færch-familierne, Aller-familierne og Daell-familierne (Daells Varehus).

Andre familier har skåret den skarpere og i god tid, inden interne magtkampe kunne ødelægge for meget. Opsplitningen af Lego-koncernen mellem Kjeld Krik Kristiansen og søsteren Gunhild Kirk Johansen er et klassisk eksempel på det, ligesom også ledelsesforholdene i Danfoss-koncernen er på plads for næste generation. To af børnebørnene efter stifteren Mads Clausen er kommet ind i bestyrelserne i henholdsvis den bestemmende fond, Bitten og Mads Clausens Fond, og i det opererende selskab Danfoss A/S. Ligesom Velux-gruppen og Coloplast for mange år siden blev ejerskiftet til de respektive fonde, men hvor familien fortsat er med i bestyrelsen. Set ude fra meget planlagte, glidende generationsskifter i bestyrelserne.

Ved fondsdannelser er den største del af formuen uden for rækkevidde. I andre tilfælde må stadig større familieråd træde sammen for at drive koncernen. Som det sker i handelsvirksomheden Karberg, høreapparatvirksomheden Widex og Fætter BR-koncernen Top Toy.

Andre og yngre familiedynastier står foran beslutninger om at tilrettelægge fremtiden årtier frem. Det er blandt andet Lars Larsens Jysk, Hanni Toosbuys Ecco-virksomhed, Bent Jensens Linak-virksomhed på Als og Karsten Ree-koncernen.

Et godt, ellers sammentømret familieskab kan hurtigt forandre sig til et opslidende familiedrama, hvis der er usikkerhed om pengene og magten. Måske ikke i den nuværende generation, men så i den næste. Årtieres forudgående detaljeret planlægning af den del af virksomheden kan reducere de mest kontante stridigheder.