»Det er tydeligvis protektionisme«

Rusland vil stramme sit europæiske importstop yderligere, så snart de russiske fødevareproducenter er klar til det, lover regeringen.

Apetina kommer fra Bislev mejeri i Nibe og er nu forbudt med seneste stramning. Billeder fra Perekrestok supermarkedet på Tisjinskaja-gaden i det centrale Moskva. Foto: Simon Kruse
Læs mere
Fold sammen

Ruslands sortliste over fødevarer fra EU-landene er netop blevet udvidet, men det er kun begyndelsen, siger den russiske regering.

Så snart det er praktisk muligt, vil endnu flere varer blive føjet til listen, lover den russiske landbrugsminister.

»Så snart vi føler, at vi kan erstatte disse produkter og selv fremstille dem i den nødvendige mængde, så tro mig, så vil vi ikke holde os tilbage fra at tage den beslutning,« udtalte Aleksandr Tkatjev lørdag til russisk TV.

Ifølge ham står blandt andet fiskekonserves, chokolade, konfekture og vin i kø til stop- listen. Den tæller allerede kød, fisk, grønsager og de fleste mejeriprodukter.

Den nyeste stramning blev offentliggjort torsdag i sidste uge, og den rammer blandt andet Arlas eksport af salatost.

Indgrebet skete efter længere tids kampagne fra den indflydelsesrige russiske forening af mælkeproducenter. En forening af vinproducenter i det sydlige Rusland kræver nu ifølge russiske medier, at regeringen begrænser import af vin fra Europa.

Ifølge Kreml er udvidelsen af det russiske importforbud en direkte konsekvens af EU-landenes beslutning om at forlænge egne sanktioner mod Rusland.

»Sålænge vores partnere forlænger denne praksis, der skader ikke blot økonomiske spillere i vores land men også i andre lande, vil vi fortsætte ud fra princippet om gensidighed,« sagde Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, i sidste uge.

Ingen – mindst af alt den russiske landbrugsminister – lægger dog skjul på, at det russiske importforbud også har andre formål end gensidighed.

Den russiske regering har siden 2010 målrettet forsøgt at nedbringe importen af udenlandske fødevarer.

Det er både sket med statslige investeringer og protektionisme, siger Chris Weafer, der er mangeårig erhvervskonsulent i Rusland hos firmaet Macro Advisory.

»Før krisen i Ukraine brugte man fødevaresikkerhed som begrundelse for at udelukke europæiske varer, men det så klodset ud. Som at bruge et baseballbat til at slå et søm i. Nu har Rusland fået et andet håndtag at dreje på,« siger Chris Weafer om sanktionerne.

Flere russiske politikere har sagt, at importen ikke nødvendigvis genåbnes, selv hvis EU ophæver sanktionerne.

Milliardeksporten af dansk svinekød til Rusland blev da også fastfrosset allerede inden Ukrainekrisen – i januar sidste år. Det skete med den begrundelse, at der var fundet svinepest i et af de baltiske lande. Tidligere har ikke mindst Ruslands små nabolande Georgien og Moldova anklaget Moskva for at bruge importstop til politisk pression.

For russisk landbrug – og også for de udenlandske investorer på området – er stoplisten imidlertid strålende nyt. Mens stadigt flere konkurrenter fejes af hylderne, er investeringerne strømmet til, og produktionen er stigende.

Indtil videre kan fødevareproducenterne dog ikke følge med efterspørgslen. Bagsiden af medaljen er derfor heftige prisstigninger måned for måned siden sidste sommer.

Den russiske fremgangsmåde er samtidig i strid med landets WTO-forpligtelser, siger EUs diplomatiske repræsentation i Moskva.

»Det har først og fremmest ramt den almindelige forbruger. Den russiske ledelse må selv vurdere, om den vil forsætte, hvad der tydeligvis er protektionisme. Det harmonerer ikke med Ruslands WTO-forpligtelser,« siger Søren Liborius, talsmand for EU-delegationen.

Prisstigningerne gælder også basisvarer. Prisen på kål er tredoblet på et halvt år. Brød er halv gang dyrere end for tre måneder siden, ifølge den russiske forbrugerorganisation Tsenomer.ru. Andre fødevarer importeres i stedet i dyre domme fra Sydamerika og lande som Israel og New Zealand, der ikke er ramt af importforbuddet.

Efter halvandet årti med næsten uafbrudt velstandsvækst, ventes russisk økonomi at krympe 3,6 procent i år. Russernes realindkomst faldt 13 procent i april sammenlignet med året før, hvilket er det stejleste fald siden 1999. Ifølge det russiske statistiske bureau faldt 600.000 russere under den officielle fattigdomslinje sidste år. Det er den største stigning i det tal siden 2000.