»Det er en meget sort dag«

Fagforbundene 3F og Metal er lamslåede over massefyringerne på MAN Diesel i Frederikshavn, der efterlader 550 medarbejdere uden job.

Læs mere
Fold sammen
»Hvad kan vi gøre? Det eneste vi kan gøre, er at sørge for, at de fyrede medlemmer får de dagpenge, de er berettiget til. Der er jo ikke nogen steder, hvor job hænger på træerne.«

Jørgen Larsen, der er formand for METAL Frederikshavn, er meget ligefrem omkring betydningen af MAN Diesels massefyringer, og de muligheder der nu foreligger for de afskedigede medlemmer.

»De ansatte i produktionen skal ud og finde sig et andet job, og det må vi så hjælpe dem med. Vi må se, hvordan vi kan tiltrække nogle nye arbejdspladser til området, og det går vi i gang med nu. Men det er utrolig svært at få noget etableret i udkantsområdet. Det så vi for ti år siden, dengang Danyard lukkede. I løbet af de næste par dage vil vi samle en kreds af organisationer sammen med beskæftigelsesministeriet og borgmesteren for at se, hvad vi kan gøre, og hvilke midler vi har til at gøre det med,« siger han endvidere.

Katastrofe for lokalsamfundet
Morten Dahlberg, afdelingsleder for 3F Nordøst Vendsyssel, er endnu mere pessimistisk omkring konsekvenserne for de berørte 3F-medlemmer: »Det er en meget sort dag i dag. Jeg vil tillade mig at sige, at det er en katastrofe for lokalsamfundet. Nu skal jeg ikke være dommedagsprofet, men det bliver meget svært. De fyrede medarbejdere har selvfølgelig en know-how, som kan bruges på andre virksomheder, men vi ser i øjeblikket en jobafvikling, frem for nye arbejdspladser.«

Begge fagforbund vil presse på for så meget efteruddannelse som muligt til deres medlemmer og trække på uddannelsesinstitutionerne i området, men både 3F og METAL erkender, at det bliver vanskeligt at erstatte de tabte arbejdspladser.