»Det er dybt beklageligt«

Gennem folketingssalen lyder der suk over, at flere virksomheder står til at flytte fra det store innovative kompleks på Sydhavnen.

Copenhagen Innovation Harbor Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN STEFFEN

Forhandlinger om at beholde over 40 virksomheder i Copenhagen Innovation Harbor i Sydhavnen kan gå fløjten. Aalborg Universitet, der er udlejer, har stillet med et huslejeforslag på 50 procent over, hvad de mange virksomheder ellers kan finde andetsteds.

Det ærgrer flere ordførere, fordi det ellers var et af de projekter, hvor erhvervsliv og en uddannelsesinstitution kunne samarbejde.Innovationsordfører Trine Bramsen (S) kalder det beklageligt, at gode projekter kan gå i stå, fordi forhandlingerne er trukket så langt ud, som de er.»Vi vil netop gerne have disse fællesskaber. Rammevilkårene skal så også være i orden. I vores innovationsstrategi er det et vigtigt punkt, at der også bliver bygget bro mellem erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner,« siger hun. Trine Bramsen vil ikke afvise, at der kommer yderligere tiltag for at mindske afstanden mellem institutioner og virksomhederne. »Der skal gøres op med bureaukratiet«.

Stort ansvar

Forhenværende minister og nuværende erhvervsordfører for de Konservative Brian Mikkelsen kalder situationen »dybt beklagelig«. Han kan godt forestille sige, at der bliver lavet et belønningssystem for universiteterne, så de i højere grad »spiller sammen« med erhvervslivet.

»Fremme af nye virksomheder, som har et stort potentiale, er netop det, der skal til, hvis vi vil udvikle det her samfund. Her har universiteter for så vidt også kommuner og stat et stort ansvar for ikke at være en forhindring. Det skal så også kunne betale sig for universiteter at gå ind i disse samarbejder,« siger han.Universiteterne får ikke automatisk et øget tilskud for at arbejde sammen med erhvervslivet. Det er ifølge erhvervsordfører Andreas Steenberg (R) helt naturligt.»Det må ikke være subsidier til erhvervslivet, og universiteterne skal ikke betale for iværksætteri. Det er ærgerligt, hvis ikke det lykkes. Men jeg mener ikke, at man kan klandre universitetet,« siger han og tilføjer, at han oplever Aalborg Universitet, som meget dygtigt til at skabe samarbejder med danske virksomheder.Alle ordførere understreger, at universiteter ikke må give en ulovlig støtte til virksomhederne f.eks. i form af nedsat husleje.