»Det er da dødirriterende at sidde her og padle baglæns«

Novozymes-boss Peder Holk Nielsen er tvunget til at nedjustere vækstplanerne for enzymvirksomheden i flere år frem. Det skyldes den lave oliepris, som rammer selskabet – til ledelsens store overraskelse.

»Det er da dødirriterende at sidde her og padle baglæns. Jeg havde selvfølgelig hellere set, at vi leverede væksten« siger topchef i Novozymes, Peder Holk, om de ændrede vækstplaner i virksomheden, der ellers blandt aktieinvestorer går for at overlevere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han startede tirsdagen med et iskoldt bad i Øresund kl 5.30. To en halv time senere sendte Novozymes’ topchef, Peder Holk Nielsen, en mindst lige så kold spand vand i hovedet på selskabets investorer med et årsregnskab, der køler vækstdrømmene i virksomheden voldsomt ned.

Vækstduksen Novozymes, der producerer enzymer til bl.a. energi-, og vaskemiddel­industrien, er kommet i modvind. Den lave oliepris tvinger Peder Holk til den pinefulde erkendelse, at de vækstambitioner, han fremlagde for bare et år siden, allerede er overhalet af virkeligheden. Derfor nedjusterer Novozymes vækstplanerne, så de ikke længere er på 8-10 pct. om året i snit frem mod 2020, men bliver væsentligt lavere. I 2016 ventes væksten at nå tre-fem pct., og det er lavt for Novozymes.

Det helt store problem er, at den lave oliepris især lægger pres på Novozymes’ kunder, der bruger enzymer til at producere det alternative brændstof bioetanol af planter og fødevarer. Med en oliepris helt nede omkring 30 dollar tønden er efterspørgslen efter alternativer til olie og benzin under pres. Dertil kommer afledte, negative effekter af olieprisen. Det mærker Novozymes på den hårde måde.

»Olien er faldet markant, og der er ingen udsigter til, at det ændres foreløbig. Derfor ser vi mere negativt på vores vækstmuligheder i 2016 og faktisk også i resten af årene frem mod 2020. Vi får ikke det boost fra vores innovationer, som vi havde regnet med, fordi de innovationer er lavet med udgangspunkt i en meget højere oliepris, så de har ikke samme effekt nu,« siger Peder Holk Nielsen.

»Det betyder ikke, at Novozymes har opgivet bioetanol. Vi tror fuldt og fast på, at det er uholdbart med en oliepris på 30 dollar på den lange bane. Men når det er prisen nu, så er det op ad bakke for os. Vi skal formodentlig ind i det næste årti, før bioetanol tager fra igen,« siger Novozymes’ topchef.

Han er sikker på, at der er potentiale i Novozymes til at vokse 8-10 pct. Det er bare ikke muligt lige nu.

Hvordan har du det med at skulle skrue dine ambitioner ned efter bare et år?

»Det er da dødirriterende at sidde her og padle baglæns. Jeg havde selvfølgelig hellere set, at vi leverede væksten. Man kan sikkert sætte sig ned og lære rigtigt meget af det her. Men ser man de analyserapporter om oliemarkedet, der var fremme for et år siden, ville man også se, hvordan man troede verden så ud dengang og måske bedre forstå, hvorfor vi gjorde, som vi gjorde,« siger Peder Holk om de ændrede vækstplaner i virksomheden, der ellers blandt aktieinvestorer går for at overlevere. Det har gjort Novozymes til et af de dyreste selskaber på den københavnske fondsbørs målt i forhold til størrelse og indtening.

TV: Olieprisen knuser Novozymes' vækstplaner

 

Investorer skumler i krogene

Men blandt investorerne skumles der i krogene. Flere mener, at Novozymes alt for stædigt har holdt fast i et urealistisk billede og nægtet at erkende, at olieprisen påvirker virksomheden. Det satte sig i et styrtdyk i aktiekursen tirsdag, hvor aktien faldt 8,5 pct. til kurs 268,5 i et ellers stigende aktiemarked. På et tidspunkt i løbet af dagen lå Novozymes-aktien til et fald på næsten 12 pct.

»Novozymes har gennem længere tid været for optimistiske i deres vækstforventninger. Det bratte kursfald er en indikation på, at de hidtil er lykkedes med at overbevise markedet om, at de nok skulle nå en høj vækst alligevel. Nu møder de virkeligheden og erkender det, og det ser man så i aktiekursen,« siger Carsten J. Leth, Nordea Investment Management, der forvalter milliarder for danske pensionskasser.

Peder Holk erkender, at selskabet har fået en ridse i tilliden, som der skal arbejdes for at pudse op.

»Det handler om vækst. Der er ikke andet at gøre end at vokse og vise, hvad vi kan. Der er bestemt muligheder for, at Novozymes kan vokse på trods af de aktuelle råvarepriser. Vi ser muligheder i landbruget, eksempelvis foder, vi tror også på vaskemidler og på fødevarer. Så det er ikke sådan, at væksten er faldet af Novozymes overhovedet,« siger Peder Holk.

Han siger dog, at nedjusteringen fører til selvransagelse i virksomheden, som ikke er vant til at skuffe.

»Vi skal tænke lidt over, hvordan vi kommunikerer vækst. Derfor kommer vi heller ikke med et nye tal for 2017-20. Nogle gange går antagelserne tabt i oversættelsen af det, vi siger, og det må vi tænke over« siger Holk.