Det danske talent fra Silicon Valley giver gode råd til de næste hurtigløbere

I »Talentjagten« fortæller Peter Aksel Villadsen fra LEO Pharma om rollen som både mentor og mentee – og om den betydning et mentorskab har for karrieren.

Peter Aksel Villadsen, vice president i LEO Innovation Lab i San Francisco, er gæst hos Ane Cortzen og deler ud af sine erfaringer med mentor­skab. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Silicon Valley, verdens centrum for teknologi og innovation og dér, hvor IT-iværksætternes drømme bliver til virkelighed, har 35-årige Peter Aksel Villadsen bosat sig med sin familie. Han er et af Berlingske Business’ 100 udvalgte talenter og har været ansat i LEO Pharma i over ti år.

De seneste to år er blevet brugt i innovationens mekka syd for San Francisco for at få det nye kontor LEO Innovation Lab på benene. Her er Peter Aksel Villadsen ansat som vice president for at lede efter nye ideer, teknologi og partner­skaber i startup-miljøet.

»Innovation rykker sig hele tiden. Det sker med sådan en hastighed, at hvis man er vant til kun at gøre tingene på én måde, bliver man nødt til at disrupte sig selv og genopfinde processer, som kan konkurrere med alle de nye startups, og som kan lave den type løsninger, som brugeren i virkeligheden har brug for,« siger Peter Aksel Villadsen i det nye afsnit af »Talentjagten«, som handler om mentor­skab.

Jagten på nye teknologiske muligheder bringer ham ikke kun forbi små startup-firmaer og etablerede virksomheder som Facebook og Google, men også ind på de store universiteter som Stanford School of Medicine, hvor han er industrirådgiver – som han har erfaring med hjemmefra, da han i flere år har været speciale- og ph.d.-vejleder på CBS.

Find alle afsnit af »Talentjagten« på iTunes, på Spreaker.com eller i din podcast-app eller på Apple-TV. Hver fredag udkommer et nyt afsnit. Podcasts fra Berlingske Business sponsoreres af Nordea.

Peter Aksel Villadsen mener ikke, at et mentorskab udelukkende skal være formelt. På nuværende tidspunkt har han selv to for­melle mentorskaber, hvor han fungerer som mentor. Men af den uformelle slags er der også »et par stykker«, fortæller han.

»Jeg tror i virkeligheden ikke, der er noget enten eller. Det er meget sjældent, at man aftaler et mentorship og laver en struktureret plan. Mentorskab er jo også forskellige ting – alt afhængigt af, hvilken social kontrakt der er mellem mentor og mentee,« siger han.

Det skal heller ikke være en mono­log, men tværtimod en række samtaler, hvor begge parter får noget igen, og hvor man kan diskutere, hvem der er mentor, og hvem der er mentee, lyder det fra talentet, som selv har flere mentorer:

»Det, som vedkommende giver mig, er først og fremmest en objektiv stilling­tagen. Det er en samtale, hvor personen kan komme med sin ærlige og uforpligtende mening om mit liv og karriere uden at have en agenda.«

Det er en god idé at vælge en mentor, som er mere erfaren end en selv, men man skal passe på med at bruge et mentorskab som en måde at få foden indenfor, og så skal man som mentor være klar over, hvad man går ind til.

»Det kræver faktisk ret meget tid. Det tror jeg, mange undervurderer. Jeg er selv faldet i den fælde, hvor jeg ikke har forberedt mig godt nok. Man skal være opmærksom på, hvor meget man siger ja til,« lyder det.

For de studerende, som Peter Aksel Villadsen har sagt ja til, fungerer han som en professionel Kirsten Gifte­kniv, der sætter dem i forbindelse med de mennesker, som kan hjælpe deres karriere frem i livet. Men rollen som mentee og mentor kan sagtens ende med at blive byttet rundt på et tidspunkt, spår han:

»Jeg har på fornemmelsen, at der er en af dem, som går hen og bliver min mentor.«

Til slut i podcasten inviteres du inden for hos Nordea, hvor deres eksperter og egne talenter giver gode råd til talentudvikling.

I dette afsnit deler Katrina Faye Jackson, der er management partner i Nordea, ud af sin erfaring og giver gode råd til, hvad man kan bruge et mentorskab til.

Find alle afsnit af »Talentjagten« på iTunes, på Spreaker.com eller i din podcast-app eller på Apple-TV. Hver fredag udkommer et nyt afsnit. Podcasts fra Berlingske Business sponsoreres af Nordea.