Det danske startup-miljø emmer af ambitioner

Trods problemer med at rejse risikovillig kapital viser undersøgelse, at der er en sprudlende optimisme i det danske iværksætter­miljø.

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ofte fremhævet, at ni ud af ti iværksættervirksomheder ender med at lukke igen. Det er dog ikke ensbetydende med, at der mangler kampånd i det danske iværksættermiljø.

Tværtimod, ser det ud til, når man kigger på årets iværksætterundersøgelse fra organisationerne Iværk & Vækst og Dansk Iværksætter Forening. Undersøgelsen er foretaget på baggrund af lidt over 500 respondenter, som blandt andet er medlemmer af foreningen.

Når det kommer til forventningerne til den nære fremtid, viser undersøgelsen, at den altoverskyggende forventning er, at der er vækst på menuen. Det blandt andet i form af job, hvor tre ud af ti respondenter vurderer, at deres virksomhed vil ansætte folk det kommende halve år. Derudover er knap 60 procent positive med hensyn til virksomhedens udvikling, mens kun tre procent er negative.

Alt i alt viser undersøgelsen noget nær det samme billede som sidste års undersøgelse; nemlig at troen på fremtiden er stor. Den konklusion kommer ikke bag på direktøren for Iværk & Vækst, Eva Vedel.

»Iværksættere er kendetegnet ved et stort drive og et optimistisk livssyn, og det er afgørende kompetencer for at kunne begå sig som iværksætter,« siger hun i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Årets undersøgelse bekræfter, at iværksætterne fortsat ser lyst på fremtiden. Det er et vigtigst sundhedstegn for det folkefærd, der skal være med til at skabe fremtidens arbejdspladser.«

Svært at ansætte den første medarbejder

Undersøgelsen viser dog også, at det er de virksomheder, der allerede har én eller flere ansatte, der er mest optimistiske med hensyn til at ansætte flere. Det kan der selvsagt være flere årsager til. Formanden for iværksætterforeningen, Christian Walther Øyrabø, mener dog, at man ikke skal undervurdere den store administrative udfordring, som stifterne af en virksomhed ved, de står over for, når de skal hyre den første medarbejder.

»Der er ingen tvivl om, at den første medarbejder er den sværeste, når man er iværksætter. Der er mange udfordringer forbundet ved at ansætte, der er mange regler, procedurer og indberetninger, og det er derfor ikke overraskende, at det er dem, der har ansat første medarbejder, som for alvor er klar til at ansætte yderligere,« siger han.

De spirende virksomheder vænner sig til den administrative side af sagen, når de først er kommet i gang, men det ændrer ikke ved, at formanden for iværksætterforeningen mener, det er et oplagt område for magt­haverne at have fokus på.

Gør man det nemmere og mere strøm­linet at komme igennem en ansættelses­procedure for en lille iværksættervirksomhed, er det også mere ligetil at høste den samfundsmæssige gevinst ved den – nemlig højere beskæftigelse.

Der er i hans optik i hvert fald masser af iværksættervirksomheder derude, der har potentialet til at bidrage til det.

»Selv om der er udfordringer ved ansættelse, er der ingen tvivl om, at der er mange gode projekter i iværksættermiljøet, og at iværksættere er vækstskabere. Men kan vi få mindsket udfordringerne, som iværksætterne møder ved første ansættelse, er der gode muligheder for, at iværksætterne kan skabe endnu flere job i fremtiden,« siger Christian Walther Øyrabø.