Det danske ejendomsmarked når historisk milepæl

Omsætningen på det danske marked i fjerde kvartal sidste år var den højeste nogensinde – og ligeledes for første gang nogensinde overgik den danske omsætning den svenske.

Arkivfoto: Det danske ejendomsmarked når historisk milepæl Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Engang var det danske ejendomsmarked en pygmæ ved siden af det svenske. På vores side af sundet var handler med erhvervsejendomme en sag for en sluttet kreds af insidere – på den svenske side var markedet stort, gennemsigtigt og tiltrak en bred kreds af investorer fra ind- og udland.

Men det var dengang. Over de seneste år er det danske ejendomsmarked ræset frem, og i fjerde kvartal var der for første gang nogensinde større omsætning i Danmark end i Sverige, viser en opgørelse fra mæglerhuset CBRE.

I alt blev der omsat for 95 mia. kroner i Norden i fjerdekvartal, og heraf 35 mia. kroner i Danmark.

»Tallene for fjerde kvartal ligger i tråd med de tendenser, vi ser lige nu. At Danmark er det marked i Norden, der oplevede den største vækst i 2017, skyldes til dels et år, der har markeret sig ved flere selskabshandler, større porteføljetransaktioner samt en række handler på over 1 milliard danske kroner. Kombineret med en lav rente sætter det samlet set et stærkt aftryk på markedet,« udtaler Niels Cederholm, adm. direktør i CBRE.

Svenskerne har selv i høj grad været med til at booste det danske ejendomsmarkedet, og dermed – i hvert fald for en stund – at gøre det større end deres eget. Ifølge CBRE var der således svenske investorer bag hver en fjerdedel af den samlede transaktionsvolumen sidste år.

»Vi ser netop nu, at udlandet har øjnene skarpt rettet mod det danske marked. Samtidig ser vi historisk lave afkast på ejendomme med primær beliggenhed, hvorfor det generelt forbedrede lejemarked, samt investorernes vilje til at diversificere deres ejendomsportefølje, kan lægge et nedadgående pres på afkastniveauet for investeringer med sekundær beliggenhed,« udtaler Dragana Marina, analysechef i CBRE.

Faldende afkastniveau betyder, at priserne stiger, og omvendt. Det er altså stigende priser uden for de mest attraktive placeringer i storbyerne, CBRE forudser. Dragana Marina tilføjer dog, og en kommende stigning i renterne kan lægge et pres på priserne i 2019.