Det bliver gratis at få Windows 10

Alle med Windows 7 og 8 kan automatisk få det nye styresystem, når det kommer med blandt andet en afløser for Internet Explorer og digital assistent på PCen.

Windows 10 bringer den efterlyste startmenu tilbage og kombinerer den med den farvede ikonflade. Windows 10 kommer formentlig først til efteråret og udvikles konstant. Skærmbilledet her er derfor ikke den nyeste udgave. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver gratis at opgradere fra Windows 7 og Windows 8 på både PCer og telefoner i det første år, når Microsoft senere i år - sandsynligvis først til efteråret - frigiver den nyeste udgave af sit styresystem, Windows 10, som nu bliver det samme på alt udstyr.

Det meddelte den amerikanske softwaregigant onsdag aften ved en præsentation af de seneste opdateringer til Windows 10, som lige nu afprøves af en hær af brugere verden over, som melder tilbage og kommer med nye ønsker. De får den nye Windows 10 i næste uge, hvor antallet af sprog også udvides fra fire til 25.

Internet Explorer byttes ud

Windows 10 skal forsøge at gøre Windows populær igen blandt brugerne, som har fået sig nogle slemme skuffelser med Windows 8, som blandede det traditionelle Windows-skrivebord med den farve ikonflade, som man kender fra mobilverdenen, men som - på PCen - skabte stor forvirring og irritation. Windows 8 er siden blevet opgraderet to gange for at bringe nogle af de funktioner tilbage, som Microsoft egentlig havde afskaffet eller lavet om.

Den kendte Internet Explorer-browser sendes på pension og erstattes af en ny, moderne netbrowser, som lige nu går under navnet Project Spartan. Her kan man gøre noter på de sider, som man besøger, med en digital pen, ved at tegne på en berøringsfølsom skærm eller med mus eller tastatur, og man kan sende kommentarer med e-mail eller sociale medier direkte derfra. Desuden kommer Microsofts digitale assistent, Cortana, nu også over på PCen, så man kan indtale kommandoer og tekster - dog foreløbig kun på syv sprog og næppe heriblandt dansk.

Mange af de seneste ændringer er mindre opdateringer. F.eks. kan den tilbagevendte startmenu, som både rummer den klassiske liste over programmer og - til højre - de vigtigste applikationer fra den grafiske brugerflade, nu blæses op til fuld skærm, så man hurtigt kommer fra skrivebordet til ikonfladen.

Skype og Office med overalt

Windows 10 kan også skifte mellem PC-visning og tavle-PC-visning. Skifter man til tavle-PC-visning, vil alle åbne vinduer blive blæst op til fuld skærm, hvilket typisk er lettere at betjene på en mindre skærm, der ofte er berøringsfølsom. Når man vender tilbage til PC-visning, hvilket også kan gøres på en ægte tavle-PC med Windows 10, vender de oprindelige vinduesstørrelser også tilbage.

Microsoft agter at bygge Skype, det dansk-svenske internettelefonprogram, som blev købt i 2011, sammen med de øvrige faste Windows-programmer, hvor det er muligt, og kontorpakken Office med tekstbehandlingsprogrammet Word, regnearket Excel og præsentationsprogrammet Powerpoint vil blive en del af Windows 10, også på mobiltelefoner.

En ny fotoapplikation kan indsamle folks billeder fra forskellige kilder og automatisk sikre mod dubletter. Man vil også kunne lægge sine musikfiler på Microsofts OneDrive-netlager, så man kan tilgå dem fra alt Windows-udstyr. Når man er logget på Windows 10, vil listen over de seneste dokumenter og filer også gå igen fra udstyr til udstyr.

Windows er fortsat en af de vigtigste indtægtskilder for Microsoft, og Windows-softwaren vil nu blive leveret med automatiske opdateringer til nyeste udgave.