»Det bekymrer os«

En ganske almindelig familie på Frederiksberg betaler næsten 43.000 kroner årligt i grundskyld. Men denne boligskat står til at stige til mere end 110.000 kroner over de kommende år, hvilket bekymrer familien.

Allan og Louise Flye Petersen nyder sammen med børnene Viggo, Else og Vera efterårssolen i deres have på Frederiksberg. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

»Det er ret voldsomt.« Sådan lyder det fra Allan og Louise Flye Petersen, der i år skal betale 42.927 kroner i grundskyld.

Sammen med deres tre børn, Viggo, Vera og Else, har de har et ældre hus på 160 kvadrat­meter på Frederiksberg, der er bygget lige før 1920.

Huset er sat tip top i stand og ligger på en stille villavej lige på grænsen til Vanløse. Huset er i to etager, har en dejlig grund på 800 kvadratmeter og udstråler hygge og charme.


Da de købte huset for 12 år siden, var grunden vurderet til 856.000 kr. Nu er grunden alene steget til 3,9 millioner kr. ved den seneste vurdering, hvilket udløser en årlig grundskyld på mere end 40.000 kr. Vurderingen af grunden er med andre ord steget med 355 procent på 12 år. Huset er ved den offentlige vurdering derimod »kun« steget med 135 procent til 6,1 millioner kr. Men det har mindre betydning, da ejendomsværdi­skatten er låst fast på 2001-niveau plus fem procent.

»Så det er grunden, der bare er steget og steget,« siger Allan Petersen.

Af samme grund vil grundskylden over de kommende ti år stige til 74.000 kr., og i 2030 vil den nå op på hele 110.151 kr. årligt, viser en fremskrivning, som Allan Petersen har fremskaffet fra Frederiksberg Kommune.

»Det bekymrer os. Det er rigtig mange penge,« siger Allan Petersen, der er selvstændig og ejer en kæde med tøjbutikker.

Louise Flye Petersen, der er sygeplejerske, tilføjer, at de slet ikke tænkte på, at grunden kunne stige så meget, da de købte huset.

»Og man kan godt forestille sig, at der er en del almindelige mennesker, som pædagoger eller skolelærere, som slet ikke vil have råd til at betale de meget store stigninger, der ligger forude i grundskylden,« siger hun.

En del huse er til salg i området, men de fleste bliver solgt ret hurtigt – trods de høje boligskatter.

Men Louise og Allan siger, at det nok er de færreste, som er helt klar over, hvor meget grundskylden kommer til at stige i de kommende år. De stigende boligskatter spiller en stor rolle for, hvor Louise og Allan har tænkt sig at sætte deres kryds ved det kommende kommunalvalg.

»Det er ikke kun økonomi, der er afgørende for, hvordan vi stemmer, men vi er selvsagt meget optaget af at få begrænset de store stigninger i grundskylden, som venter forude,« lyder det fra Louise og Allan.