Designklenodie sender flere lamper på gaden

Den danske lampevirksomhed Louis Poulsen kommer ud af 2016 med forbedringer i både omsætning og driftsresultat. Administrerende direktør Christian Engsted forklarer fremgangen med et mere effektivt produktionsled.

Louis Poulsen bruger over 40 procent af ressourcerne på produktudvikling, siger administrerende direktør Christian Engsted. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Da Louis Poulsens administrerende direktør, Christian Engsted, sidste år fremlagde tal fra den danske lampevirksomheds årsrapport, var han ydmyg over for den fremgang, tallene viste. Det kunne jo være held, mente Christian Engsted. Men noget tyder på, at lampedirektøren har fået styr på Louis Poulsen.

I hvert fald er der igen fremgang i regnskabet for 2016. Mens omsætningen steg med fem procent fra 716 mio. kroner i 2015 til 750 millioner kroner i 2016, steg driftsresultatet målt på ebitda med 17 procent fra 89 millioner kroner til 104 millioner kroner. Forklaringen skal ifølge Christian Engsted findes i yderligere effektivisering i produktionen, som i øvrigt er placeret i den jyske by Vejen.

»2016 kan karakteriseres ved, at vi har lanceret mange flere produkter end de tidligere år. Vi har fået gang i produktudviklingsmaskinen, og vi kommer hurtigere til markedet med vores produkter,« siger Christian Engsted.

Christian Engsted har stået i spidsen for Louis Poulsen i lidt over to år og blev dermed ansat kort tid efter, at den danske lampeikon igen kom på danske hænder under kapitalfonden Polaris. Under den italienske lampevirksomhed Targetti Sankey var der både stilstand og tilbagegang i Louis Poulsen, men det lader til, at Christian Engsted har fået styr på butikken.

»Da Polaris overtog selskabet, brugte vi kun 12 procent af vores samlede udviklingsressourcer på at skabe nye produkter, nu er andelen steget til mere end 40 procent, som altså går til nyudvikling,« siger Christian Engsted, der har som kæphest, at der stadig kan produceres i Danmark.

Det er hovedsagligt på markeder tæt på Danmark, at forbrugerne har taget godt imod Louis Poulsens relativt dyre lamper. Udover Danmark er det i de øvrige skandinaviske lande, det er gået bedst for Louis Poulsen, mens både det vigtige tyske marked og det amerikanske marked er gået knap så godt.

»Vi har et meget stærkt brand i Skandinavien, og derfor giver det mening at satse på det marked. Vi er sikre på, at vi har vundet markedsandele i Danmark og Sverige i 2016. Vi har vækst i Tyskland, men det er helt ærligt ikke værd at skrive om. Det kommer, men det tager tid,« siger Christian Engsted.

Med et stærkt brand forsøger Louis Poulsen med en strategi, som man kender fra f.eks. Pandora, der har et utal af såkaldte shop-in-shops – altså små butiksenheder i etablerede butikker eller varehuse. I 2016 etablerede Louis Poulsen således 50 nye shop-in-shops.

»Vi har super travlt med at åbne nye forhandlere, hvor vi går ind i en eksisterende butik. Vores produkter giver en højere omsætning per kvadratmeter end så mange andre på grund af vores stærke brand, og fordi lamper ikke fylder så meget i en møbelforretning,« forklarer Christian Engsted.

Louis Poulsens ejer Polaris går som kapitalfond efter at sælge virksomheden igen inden for fem-syv års ejerskab.

Derfor bliver der heller ikke skruet ned for tempoet i det kommende regnskabsår, hvor ledelsen forventer omsætningsvækst og forbedret lønsomhed baseret på den positive udvikling i 2016.