Designklenodie mister succesrig topchef

Lampevirksomheden Louis Poulsen mister topchef Christian Engsted efter blot to år. Engsted blev hentet til Louis Poulsen, da kapitalfonden Polaris købte virksomheden, og har vendt en negativ spiral til vækst på både top- og bundlinje.

Christian Engsted stopper efter to år som direktør i lampevirksomheden Louis Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Efter to år som administrerende direktør for den danske lampevirksomhed Louis Poulsen stopper Christian Engsted i stillingen af personlige årsager. Christian Engsted fortsætter som investor og får plads i bestyrelsen, hvorfra han skal være med til at påvirke Louis Poulsens videre strategi.

Christian Engsted har de seneste to år vendt Louis Poulsen efter en noget rodet tilværelse under den italienske belysningsvirksomhed Targetti Sankey. Louis Poulsen var under italiensk ejerskab fra 2007 til 2014, hvor den danske kapitalfond Polaris købte virksomheden.Planen er, at Louis Poulsen skal nå frem til en milliardomsætning og indtjeningsvækst, der gør lampevirksomheden værd at sælge videre.

En strategi, som en ny mand nu skal føre ud i livet. I følge Polaris er der er ansat en ny CEO, men fordi den endelige tiltrædelse endnu ikke er afklaret, kan de ikke løfte sløret for, hvem der skal efterfølge Christian Engsted.

Partner i Polaris, Allan Bach Pedersen, er ked af Christian Engsteds afsked.

»Det er ærgerligt, at Christian stopper, for han har ydet en stor indsats for os. Men der er ikke den store dramatik omkring det,« siger Allan Bach Pedersen.

Louis Poulsen har rødder tilbage til 1876, og i 1924 indledte virksomheden et samarbejde med Poul Henningsen. Ud over Poul Henningsen er det blandt andet kendte designere som Arne Jacobsen og Verner Panton, der står bag lamperne, Louis Poulsen sælger.

Da Christian Engsted for to år siden blev direktør i den historiske lampevirksomhed, var en af udfordringerne at følge med tiden: De lamper, der blev solgt flest af, var de ældre designklassikere. Det har været en af Christian Engsteds mærkesager at ændre på det mønster for at sikre fremgang.

Christian Engsted fremlagde sit sidste årsregnskab for Louis Poulsen så sent som i sidste uge, og her viste regnskabsbøgerne en omsætningsvækst på 5 procent til 750 millioner kroner, mens driftsresultatet målt på ebitda steg med 17 procent til 104 millioner kroner.

Forklaringen på fremgangen skal hovedsageligt findes i en mere effektiv produktion og lancering af flere lamper end tidligere. Desuden har folkene bag Louis Poulsen investeret i markedsføring, fordi det, i følge Allan Bach Pedersen, ’er der, slaget skal stå.’
Han peger på, at den strategi skal fortsætte på trods af direktørskiftet.

»Det bliver business as usual - bortset fra, at der sidder en ny mand ved roret,« siger Allan Bach Pedersen.

Indtil den nye direktør tiltræder, vil bestyrelsesmedlem Per Borgvall fungere som administrerende direktør i Louis Poulsen.