Designer blev dansk centerdronning

Eva Handest fik aldrig rigtig brugt uddannelsen som designer, før detailhandel blev hendes levevej. Hun styrer centre for 13 milliarder i Danica.

Eva Handest styrer Danicas 16 butikscentre – landets største portefølje af centre – og er konstant i gang med planer og projekter om ombygninger og udvidelser. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Med ansvaret for Danica Pensions 16 butikscentre har Eva Handest en af de tungeste poster i den danske ejendomsbranche, hvor hun havnede via et studiejob som ung designstuderende på Margretheskolen.

»Jeg begyndte som salgsassistent i Illum, som lå lige ved siden af skolen. Jeg var i Illum i cirka 14 år og nåede at have stort set alle funktioner,« siger Eva Handest.

Hun fik aldrig designet tøj efter endt uddannelse, men stod for meget andet i Illum – herunder koncessionerne, altså butikker, som lejer sig ind. Hun skulle udvælge de mærker og koncepter, som bedst muligt supplerede det eksklusive stormagasins eget salg. Senere jagtede hun de bedste butikslejere for Københavns Lufthavne, for projektudvikleren Keops med Ro’s Torv i Roskilde og Galleri K i København samt for Danica Pension.

Her har Eva Handest siden maj 2012 haft titel af ejendomschef med ansvar for egne og delejede butikscentre. Det er landets største centerportefølje, som er bogført til 13 milliarder kroner – eller rundt regnet halvdelen af pensionskæmpens investeringer i mursten.

Løb Danica på dørene

Faktisk arbejdede hun allerede med Danica-centre de foregående år som afdelings-direktør hos ejendomsadministratoren Dan-Ejendomme (i dag Deas).

Deas håndterer den daglige drift med eksempelvis udlejning, administration og vedligehold, og Danica står for overordnede og strategiske beslutninger, for eksempel om at udvide centre.

Et stort projekt blev afsluttet i maj, da Eva Handest og Danica indviede en ekstra etage med 25 butikker i Frederiksberg Centret.

»Det projekt løb jeg Danica på dørene med i tiden hos Dan-Ejendomme, og så arbejdede jeg med det i flere år hos Danica, før vi var færdige,« sige Eva Handest.

Byggeriet strakte sig over tre år, fordi de eksisterende butikker skulle holde åbent imens. Og hverken de trange omgivelser for bycentret eller metroarbejde på nabo-matriklen gjorde tingene lettere.

Aktuelt ligger tre store projektoplæg til samlet halvanden milliard på bordet hos Danicas centerdronning, som gerne vil modernisere Amager Centret og udvide storcentre i Randers og Lyngby.

Læs også om Danmarks centerkonge

I den nordkøbenhavnske forstad må hun dog vente to-tre år, fordi Danica er ved at bygge bl.a. Microsoft-hovedsæde lige nord for Lyngby Storcenter. Bykernen kan ikke klare flere store projekter samtidig.

Eva Handest bor i Virum, kun få kilometer nord for Lyngby Storcenter, og Danicas hovedkontor ligger et par stenkast derfra.

Flere gange om ugen dyrker hun spinning og styrketræning, og i fritiden kompenserer hun for, at designuddannelsen aldrig rigtig er blevet udfoldt arbejdsmæssigt:

»Jeg tegner smykker, som jeg får fremstillet af professionelle guldsmede til eget brug. Og så elsker jeg at restaurere gamle ting, som jeg finder eller får fra familien. Jeg er glad for de gamle håndværksfag og mestrer både at lægge bladguld og kunsten at marmorere.«