Derfor vil Disney betale 23 mia. kr. for Star Wars

Disney-koncernens køb af Lucasfilm handler ikke kun om rettighederne til en stribe film med sabelsvingende science fiction-helte - der er meget, meget mere på spil.

George Lucas har ingen årsag til at være tvær. Han har netop solgt sit livsværk til Disney for 23 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICHARD LEWIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Underholdningsgiganten Disney meddelte i denne uge, at den køber selskabet bag Star Wars-filmene, Lucasfilm, for fire milliarder dollar - eller godt 23 milliarder kroner. Det er et stort beløb - ikke bare i underholdningsverdenen - men indtjeningsmulighederne er også gigantiske.

Potentialet i Star Wars universet handler om meget mere end de seks spillefilm, det indtil videre er blevet til. Ifølge det amerikanske nyhedssite CNN har filmene ved premierer og gentagende relanceringer sammenlagt solgt billetter til en værdi af 4,6 milliarder dollar - hvilket nyhedssitet beskriver som "beskedent" set i forhold til antallet af film og den årrække, de har trukket publikum.

Lucasfilms styrke er ikke filmene i sig selv - styrken er i stedet Star Wars-brandets enorme gennemslagskraft og den franchise, der kan malkes ud af science fiction-universiet. Det er nemlig mange penge værd. Indtil videre har Lucasfilm solgt for intet mindre end 25 milliarder dollar (knap 125 mia. kroner), når det kommer til franchiseprodukterne.

Se billederne: Star Wars mig her, der og alle vegne

Derudover er historien om Lucasfilm én om konstant nytænkning, når det kommer til at bygge videre på biograffilmenes succes. Idemanden og instruktøren George Lucas har sammen med sin direktør Howard Roffman på mange måder opfundet den franchisesystematik, der i dag er en helt central af verdens underholdningskoncerners strategi. Det er en systematiik, som alle andre - inklusiv Disney selv - blot forsøger at efterligne.

Til at begynde med var George Lucas og Howard Roffmans fokus filmene, men da den første trilogi var afsluttet begyndte de at lege med tanken om at udvide universet til mere end enkelte legetøjsreplikaer af figurer og rumskibe fra filmene. De begyndte i slutfirserne at lege med tanken om noveller og tegneserier bygget på Star Wars-universet. Den umiddelbare reaktion fra filmbranchen var skuldertræk - det kunne der da kun være småpenge i, var holdningen.

Den indstilling skulle George Lucas og Howard Roffman dog hurtigt få gjort til skamme. Interessen for et udvidet univers viste sig at være stor. Herefter gik de to herrer i tænkeboks, og lagde strategien for det, der i dag er stråleklart, så snart man går ind i en legetøjsbutik i den vestlige verden. Star Wars er i dag litteratur, animationsfilm, Lego-legetøj, motiver på tøj, computerspil og meget, meget mere.

Hver eneste gang, far og mor køber en æske plastikklodser med Star Wars-temaet, ruller der klingende mønt ned i lommen på George Lucas.

De mønter vil fremover trille ned i Disney-koncernens pengekasse, og der er ingen, der påstår, det er slut nu. Den amerikanske underholdningsgigant har allerede annonceret, at nye Star Wars-spillefilm er på vej. På den måde er der lagt i kakkelovnen til nye relanceringer af tidligere film og endnu flere figurer og rumskibsmodeller, som vestens børn kan muntre sig med.

Eventyret der begyndte for lang tid siden i en galakse langt, langt borte, er slet ikke slut endnu.