Derfor undersøger Bagmandspolitiet Mærsk i brasiliansk korruptionssag

Det danske politi skal undersøge, om A.P. Møller - Mærsk har spillet en rolle i den største korruptionssag nogensinde i Brasilien.

Petrobras’ logo på et af selskabets store raffinaderier i Cubatao nær Sao Paulo. Foto: Paulo Whitaker/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor brasiliansk korruptionssag har fået det danske bagmandspoliti til at undersøge, hvilken rolle A.P. Møller - Mærsk har spillet. Det sker, efter at det danske selskab blev nævnt som en del af sagen sidste år.

»Vi er i opstartsfasen og har kontakt med de brasilianske myndigheder. Så må vi se, hvordan sagen udvikler sig herfra. Det er selvfølgelig vigtigt, at man undersøger, hvilket grundlag der er, og om man eventuelt skal gå videre med sagen,« siger Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet – også kaldet SØIK.

Sagen, der involverer det store statsejede olieselskab Petrobras, har tidligere været omtalt flere gange. Onsdag kunne DR fortælle, at Bagmandspolitiet nu er involveret. Det sker, efter at en tidligere direktør i det statsejede olieselskab Petrobras, Paulo Roberto Costa, sidste år fortalte politiet i Brasilien, at han har modtaget penge fra Mærsks brasilianske agent. I stedet skulle Costa give fortrolige oplysninger, der kunne stille Mærsks datterselskab bedre end konkurrenterne.

A.P. Møller - Mærsk oplyser, at selskabet ikke har fået nogen henvendelser om sagen ud over den tidligere kontakt med de brasilianske myndigheder. Den danske olie- og shippingkoncern afviser at have begået noget ulovligt.

»Vi har ikke fundet noget, der indikerer, at Mærsk har taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet,« skriver A.P. Møller - Mærsk i en mail til Berlingske.

Sagen, der er den største korruptionssag nogensinde i Brasilien, begyndte at rulle i marts sidste år, da den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa blev anholdt i forbindelse med en undersøgelse om mulig korruption, som skulle have fundet sted fra 2004 til 2012.

Paulo Roberto Costa indgik i efteråret en aftale med den brasilianske anklagemyndighed. Her udpegede han en række parlamentsmedlemmer og embedsmænd som medskyldige i den spirende korruptionsskandale. Kort efter efter nægtede den eksterne revisor at underskrive olieselskabets kvartalsregnskab.

Mange selskaber mistænkt

I december sidste år blev A.P. Møller - Mærsk involveret i sagen. Her kom det frem, at A.P. Møller - Mærsk sammen med en række andre store, internationale selskaber er under mistanke for at have bestukket direktører i Petrobras til gengæld for kontrakter. Mærsk afviste beskyldningerne.

I februar fremgik det af en række politirapporter, som Financial Times var kommet i besiddelse af, at en navngiven direktør fra A.P. Møller - Mærsk havde mødtes med Costa. Det drejer sig ifølge avisen om en direktør, der i mange år har boet i Brasilien og har en ledende stilling i Mærsk-datterselskabet Maersk Supply Services brasilianske del.

Til stede var også en agent, der ifølge avisen kort efter mødet – der blev afholdt i 2005 eller 2006 – begyndte at overføre over 30.000 brasilianske reais (69.000 kroner, red.) til Costas konto for at viderebringe fortrolige oplysninger om Petrobras’ forestående licitationer. Den viden kom Mærsk til gode, har Costa fortalt.

A.P. Møller - Mærsk afviser beskyldningerne.

»Mærsk Gruppen understreger, at vi i overensstemmelse med vores politik, arbejder imod alle former for korruption og efterlever lovgivningen i de lande, hvor vi opererer. Gruppen tager beskyldningerne relateret til Petrobras-undersøgelsen, som fremsat i medierne, meget alvorligt,« hedder det i en mail fra selskabet.