Derfor trak rigmand stikket i Cimber

Det var den altdominerende storaktionær Igor Kolomoyskij, der valgte at sige stop - han troede ikke på Cimber Sterling-ledelsens seneste turnaround-plan.

Cimber Sterling gav op torsdag morgen. Storaktionæren Igor Kolomoyskij vil ikke fortsætte med at hælde penge i det pressede flyselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Igor Kolomoyskij blev kun kortvarigt Cimber Sterlings redningsmand. Han købte sig ind i Cimber sidste år via sit selskab Mansvell, men nu har han valgt at sige stop.

Det forklarer kuratoren Lisa Bo Larsen fra Kromann Reumert, der selv blev varslet om det truende kollaps onsdag aften.

"Jeg blev adviseret om, at der var indkaldt til bestyrelsesmøde i går, men den endelige beslutning blev først truffet klokken seks torsdag morgen," siger hun til Berlingske Business og tilføjer:

"Man har arbejdet lang tid på en turnaround og har kørt med underskud. Det er aktionæren Mansvell, som har holdt hånden økonomisk under selskabet, og med de budgetter for, hvor meget der skulle puttes i selskabet for at nå i mål med den her turnaround, så oversteg det altså det, der var vilje til."

Meddelelsen kom kun lidt over en uge efter en ekstraordinær generalforsamling i Cimber Sterling, hvor det blev blev besluttet at udvide aktiekapitalen med 300 millioner kroner samt at Mansvell skulle lægge 150 millioner kroner på bordet i form af lån. 

Men ifølge branchesitet Check-in.dk fortsatte debatten i dagene efter generalforsamlingen.

Ledelsen i Cimber Sterling kom i begyndelsen af denne uge angiveligt med en justeret turnaround-plan, og den var tilsyneladende ikke spiselig for den ukrainske rigmand, da han fike nærlæst detaljerne.

I hvert fald fik ledelsen i Cimber Sterling fik beskeden om, at der alligevel ikke ville komme flere penge fra Ukraine, og det betød, at der reelt kun var én mulighed tilbage: En konkursbegæring.

Cimber Sterlings administrerende direktør Jan Palmer bekræfter hændelsesforløbet over for Check-in.dk.

"Efter min opfattelse var det en god turaround-plan. Vi er halvvejs igennem den oprindelige plan, og der var tydeligvis udsigt til, at vi kunne gøre selskabet profitabelt igen," siger Jan Palmer til sitet, men konstaterer samtidig, at Igor Kolomoyskij tilsyneladende ikke havde tiltro til planen:

"Som vi har fået det forklaret af vores hovedaktionær, ønskede de ikke fortsat at understøtte selskabet økonomisk, idet de allerede have investeret 300 mio. kroner og syntes, at vores turnaround-proces gik for langsomt."

Nu er spørgsmålet, hvad der sker fremadrettet.

Lisa Bo Larsen så i gang med at redde trådene ud for at sikre kreditorerne mest muligt, og det er en mulighed, at det bliver Igor Kolomoyskij, der inddirekte går ind og forsøger at købe dele af konkursboet for at holde hånden under sine omfattende investeringer - og muligvis for at forsætte arbejdet med at skabe en skandinavisk flyselskab sammen med svenske Skyways.

Alt er dog endnu uvist.

"Det må man godt i princippet. Vi skal jo se på alle tilbud. Om der er interesse fra den side, det ved jeg ikke," siger Lisa Bo Larsen.