Derfor slukker Haldor Topsøe for grønne drømme

Industrikæmpen Haldor Topsøe dropper virksomhedens milliardsatsning på brændselsceller og fyrer 90 medarbejdere fra Topsøe Fuel Cell A/S.

Haldor Topsøes topchef, Bjerne S. Clausen, siger med tungt hjerte farvel til Topsøe Fuel Cells A/S. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Haldor Topsøe slukkede tirsdag morgen endeligt for respiratoren af håb og forventninger, der længe havde holdt kunstigt liv i koncernens hjertebarn, Topsøe Fuel Cells A/S, der producerer brændselsceller. Håbet om succes på markedet har ellers været stort.

I 2003 forventede man de første demonstrationsanlæg til mikrokraftvarme klar i 2004-2005, og i januar 2009 mente virksomheden stadig, at et kommercielt marked var klar i 2012-2014. Men nu, da vi er nået til 2014, har Haldor Topsøe altså valgt at lukke for datterselskabet Topsøe Fuel Cell A/S.

»Vi kan se, at markedet er rykket noget længere ud, end vi for måske bare et år siden havde troet. Sagen er, at der er kommet rigelige mængder af fossile brændsler på verdensmarkedet med skifergassen i USA og nye fund mange andre steder i verden af både gas og olie. Det har betydet, at den fornybare energi er rykket i baggrunden,« siger administrerende direktør i Haldor Topsøe, Bjerne S. Clausen.

Udsigterne er for lange, vurderer han:

»Vi tror ikke, at der er et marked for de her apparater, før vi er på den anden side af 2020, så det har lange udsigter,« siger Bjerne S. Clausen.

Med lukningen følger fyringer af omkring 90 af virksomhedens i alt 117 medarbejdere. Ledelsen skal dog først i forhandlinger med fagforeninger og medarbejderrepræsentanter, og de ramte medarbejdere kan først forvente at få nærmere besked efter 2. september, oplyser direktøren.

Stifterens hjertebarn

Brændselscelledivisionen har i alle årene været den nu afdøde stifter Haldor Topsøes hjertebarn. I Thomas Larsens biografi »Haldor Topsøe« fortæller bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, at den tidlige satsning på brændselsceller allerede i 1980erne var et resultat af en stor villighed til at satse.

»Man kan ikke standse Haldor, når han har taget en beslutning. Han vil gennemføre det, og han er villig til at satse,« lød det fra Besenbacher.

Men trods store investeringer – også i de senere år – lykkedes projektet ikke. Ifølge direktør Bjerne S. Clausen er der de senere år blevet investeret tæt ved 1,5 mia. kroner i at kommercialisere teknologien, men vejen til markedet har været noget mere udfordrende og tidskrævende end ventet. Projektet krævede indsprøjtning af ny kapital, hvis det skulle overleve.

»For at kunne fortsætte denne her udvikling, få løst de her problemer og vente på, at markedet er der, kan vi se, vi skal anvende 1-1,2 milliarder danske kroner yderligere i investering og produktionsudstyr, for at vi overhovedet begynder at have profit på det her område. Det synes vi ikke, at vi kan forsvare over for resten af virksomheden,« siger Bjerne S. Clausen og påpeger, at virksomheden efter sådan en investering stadig ikke kan være sikre på, at man når i mål.

60 investorer sagde nej

I to omgange har koncernen ellers forsøgt at skaffe kapital. I alt har virksomheden haft kontakt til 60 mulige investorer fra 17 forskellige lande. Den sidste investor meldte tilbage fredag eftermiddag om, at der ikke var interesse for at investere i brændselscellerne. Det er den egentlig årsag til, at Haldor Topsøe tirsdag morgen måtte træffe den tunge beslutning at lukke projektet.

Koncernen vil i stedet tilbage til kerneopgaven og satse på moderselskabet og elektrolyseteknologi, som kan lagre energi. Her sendes de resterende medarbejdere fra Topsøe Fuel Cell A/S hen for at arbejde videre med den viden, man har fået fra det mangeårige arbejde med brændselsceller. En teknologi, der kan være interessant i den kemiske industri fremover.

Haldor Topsøe forventer at tage et tab på 200 millioner kroner i forbindelse med lukningen af Topsøe Fuel Cell. Det vil dermed føre til nedskrivninger af aktiver for 200 millioner kroner i anden halvdel af regnskabsåret 2014.