Derfor skifter Dansk Supermarked 80.000 lysrør

Millioner af kroner at spare ved at erstatte lysrør med LED. Dansk Supermarked udskifter 80.000 rør i 500 butikker.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Supermarked har indledt en millioninvestering med at udskifte ikke færre end 80.000 traditionelle lysrør til LED-lyskilder i over 500 butikker – Bilkaer, Føtexer og Nettoer herhjemme samt svenske og tyske Netto-butikker. Pengene bliver tjent hjem allerede på et par år, samtidig med at energiforbruget og miljøbelastningen mindskes.

»LED-rørene giver en el-besparelse på 53 pct., og vi sparer timeløn på fremtidige udskiftninger, fordi LED-rørene har cirka tre gange så lang levetid som traditionelle rør,« siger Ulrik Leth, projektansvarlig og el-installatør i Teknisk Afdeling med 70 ansatte.

Og Dansk Supermarked er ingen enlig svale. For eksempel har amerikanske Wal-Mart udskiftet lysene i kølemontrene med LED, og smykkekoncernen Pandora er gået over til LED-lys i sine butikker.

Brancheorganisationen Tekniq med el- og vvs-installatører ser store muligheder i LED.

»LED-teknikken har eksisteret nogle år og nu er lysgengivelsen kommet på højde med traditionelle pærer og lysrør. LED har meget lavere energiforbrug og giver derfor ret store besparelser. Det bliver det næste store ryk af energibesparelser i erhvervslivet, både i butikker og kontorer,« spår chefkonsulent Søren Rise.

LED – en forkortelse af light emitting diode – er en lysteknik kendt fra blandt andet fladskærme og telefoner. Den udvikler meget mindre varme end traditionelle pærer og lysrør, og derfor er energiforbruget lavt i forhold til lysmængden.

Den begrænsede varmeudvikling betyder også, at ventilations- og køleanlæg i butikker og kontorer kan køre på lavere og dermed billigere blus.

»I mange butikker skaber belysningen overskudsvarme, og så skal butikkerne køre med afkøling. Tænk bare på, hvor varmt der er i en tøjforretning under spotlysene, som også kan erstattes af LED,« siger Søren Rise.

Tidligere gav LED et lidt kunstigt lys, men i dag er farvegengivelsen på højde med traditionelle lyskilder, og det har spillet ind på beslutningen om den store udskiftnings-operation i Dansk Supermarked.

De fleste butikker havde i forvejen nyere belysning, og derfor gennemføres udskiftningen i godt en tredjedel af de cirka 1400 lavprisbutikker og supermarkeder, både i butikker, lagre og kontorer.

Philips leverer LED-rørene, der har en levetid på cirka 40.000 timer mod 13.000 timer for traditionelle rør. Dermed er levetiden otte-ti år, da en butik typisk holder åbent 5.000 timer om året.