Derfor rykker vestjysk familiefirma ind i København

Projektudvikleren REKA kom på radaren med salget af badelandet Lalandia til Parken i 2004. Siden har det vestjyske familiefirma investeret over en milliard i hovedstaden og forstærker nu sit østdanske felttog.

REKA Gruppen er ved at bygge 36 rækkehuse i Søborg nord for København. Foto: REKA GRuppen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilbage i 2004 dukkede REKA Gruppen pludselig op i den landsdækkende erhvervspresse, da det lille, familieejede projektfirma solgte badelandet og feriecentret Lalandia ved Rødby til Parken Sport & Entertainment, dengang med Flemming Østergaard som medievant frontfigur.

Få år senere fik Parken leveret endnu et Lalandia af REKA, denne gang i Billund, tæt på Legoland. Bruttoindtægterne fra salget, inklusive hundredvis af feriehuse, løb op i halvanden milliard kroner, og REKA var velpolstret til nye investeringer.

Familiefirma på Vestkysten

Tilbage i 1973 begyndte det anderledes småt, da Regnar Kristensen og sønnen Erik Kristensen fra Varde etablerede en mæglerbutik, der efterhånden blev til fire afdelinger, som især solgte mange sommerhuse i det sydvestjyske.

En snes år senere var den lille kæde solgt til Nybolig, og familiefirmaet gik ind i at udvikle og få bygget sommerhuse og ferieboliger. Med tiden er det blevet til op imod 4.000 af slagsen.

Blandt andet overtog REKA et strandet feriecenter ved Ringkøbing Fjord. Driften blev strømlinet, der blev bygget ferieboliger, og i 2001 blev centret og seks andre samlet solgt til Danland-koncernen.

Dobbelt op med Lalandia

Et par år før var REKA gået ind i Lalandia, som var havnet hos et realkreditselskab.

»Det blev det store spring for os. Vi lagde en femårig plan for driften. Ved at udbygge centret og overdække vandlandet kunne vi hæve priserne med 25 procent, fordi produktet var meget bedre. Vi øgede belægningen med 25 procent; der var udsolgt hver weekend,« siger Jesper Kristensen, tredje generation i REKA, som han har ejet alene siden 2007.

Undervejs skulle der investeres massivt, og det førte til kontakter til Parken, som siden overtog Lalandia ved Rødby og snart også det nybyggede søster-badeland og feriecenter i Billund.

På jagt i Østrig

Siden blev der mere stille om REKA, som søgte med lys og lygte efter andre feriecenterprojekter til at investere en del af Lalandia-fortjenesten.

»Vi havde blandt andet en mand i Østrig et helt år for at finde feriecentre til skisport. Men sæsonen er så kort, at det ikke kunne forrente sig,« fortæller Jesper Kristensen.

Tobenet strategi

I stedet satte REKA fokus på boligprojekter, typisk med rækkehuse. Geografisk er søgelyset rettet mod Storkøbenhavn og til dels Aarhus, fordi de to områder oplever stor vækst i indbyggertallet.

REKAs strategi har i dag groft sagt to ben: Dels gennemfører selskabet projekter i eget regi, dog ofte i samarbejde med en partner (som regel KPC eller typehusfirmaet Danhaus).

Dels styrer REKA investeringer og projekter for en lokal kreds af investorer via fonde under West Coast Real Estate-navnet. De to første fonde har siden 2009 investeret rundt regnet en milliard i storkøbenhavnske mursten, og REKA er ved at samle penge ind til en tredje fond.

REKAs egne aktuelle byggerier omfatter rækkehuse i Glostrup på den københavnske vestegn – omtalt i disse spalter for en uge siden – samt i Søborg nordvest for København, i Aarhus-bydelen Stavtrup og i Esbjerg.

I West Coast-regi er planen over de næste år at udvikle og bygge 400-500 rækkehuse i omegnen af København.

Kontor i København

Samlet betyder det et øget engagement i hovedstaden, og lige efter Berlingskes besøg hos Jesper Kristensen ventede en ansættelsessamtale.

»Vi hyrer to mand herovre, for lokalkendskab er vigtigt. Vi etablerer også snart vores eget kontor,« siger REKA-chefen.

På vanlig vestjysk vis har REKA ikke flottet sig med egne københavnske kvadratmeter, men låner indtil videre et kontor på H.C. Andersens Boulevard. Her bor Esbjerg-advokatfirmaet Kirk Larsen, der blandt andet er rådgiver for REKA.

Trods vækstplanerne holder Jesper Kristensen fast i en forretningsmodel med aktuelt blot otte mand på kontoret i Varde – og dertil samarbejde med eksterne arkitekter, byggerådgivere og administratorer.

»Vi skal aldrig være mere end 15-20 mand. Historien viser, at der altid sker en opbremsning, og så er det vigtigt ikke at have store faste omkostninger.«