Derfor reduceres SAS' gevinst ved faldende oliepris

En styrket dollar spænder ben for den gevinst som SAS stod til i kraft af den faldende oliepris.

En styrket dollar spænder ben for den gevinst som SAS stod til i kraft af den faldende oliepris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Effekten af det voldsomme fald i olieprisen gavner ikke flyselskabet SAS, da dollarkursen er gået den anden vej og er styrket.

Det skriver Svenska Dagbladet.

SAS køber ifølge avisen brændstof for 8,8 mia. svenske kr. om året.

- En lavere oliepris er en fordel for alle flyselskaber, da det er en stor del af omkostningerne. Det, der desværre også er sket, er, at den gevinst, som kommer fra den lavere oliepris, er kompenseret af højere dollar. Effekten af den lavere oliepris er derfor ikke blevet synlig, forklarer pressechefen i SAS Norge, Knut Morten Johansen, i avisen.

Dertil kommer, at faldende oliepris først kompenseres over tid, da SAS hedger - eller afdækker - en del af sit brændstofforbrug. I tredje kvartal i år er 70 pct. af brændstofforbruget hedget.

I forbindelse med regnskabet for andet kvartal i juni udtalte SAS' koncernchef, Rickard Gustafson, til Ritzau Finans:

- Vi har ikke haft nogen større positiv effekt af de lavere brændstofpriser på grund af valuta og vores hedging, men når vi ser fremad, så ligger vi hedget ganske meget, men til et helt andet prisniveau, så vi får bedre effekt fra og med sensommeren og fremadrettet fra de hedgingpositioner, vi har nu, sagde han.

De lavere brændstofpriser gav i andet kvartal besparelser på 990 mio. svenske kr., mens valutamodvind åd 578 mio. svenske kr. af besparelsen.