Derfor kaster norske rigmænd penge efter danske projekter

Wenaas-familien, Petter Stordalen og ejendomskongen Ivar Tollefsen investerer alle i danske ejendomme. De danske boligøkonomer forstår interessen.

Den norske hotelkonge Petter Stordalen er blandt de norske investorer, der de seneste år har kastet deres kærlighed på og ikke mindst deres penge i danske byggeprojekter. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

»Det skyldes sandsynligvis de lave renter og Danmarks status som en sikker havn,« forklarer chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit Danmark og tilføjer, at der findes en del investorer, som tror, at danske ejendomme vil stige i pris i de kommende år.

Alene i år er der kommet en række meldinger om norske investorer, der har spyttet penge i det danske ejendomsmarked.

Blandt andet varslede Petter Stordalen en milliardinvestering i København, og Wenaas-familien har købt et af Danmarks mest kendte hoteller.

Nykredit, som er Danmarks største långiver til boligmarkedet, vurderer, at boligpriserne i København vil stige med 8,7 procent i år. I 2018 er forventningen en stigning på 4,9 procent og i 2019 3,3 procent.

»En udlejningsejendom kan belånes med op til 80 procent realkreditlån, og en kommerciel investering kan belånes med op til 60 procent. Så hvis en investor har noget kapital selv, kan en ejendomsinvestering give et godt afkast,« siger Bergmann.

Robust

»Jeg har faktisk lige været i Oslo for at holde et oplæg for norske ejendomsinvestorer, som overvejer at investere i København,« fortæller cheføkonom Christian Hillingsøe Heining i Realkredit Danmark, da E24 tager kontakt.

Han mener, der er flere faktorer, som investorerne tager med i overvejelserne, når de investerer i Danmark.

»For det første har Danmark et robust makroøkonomisk klima med sunde offentlige finanser, store overskud på betalingsbalancen, AAA-rating hos bureauerne og en solid fastkurspolitik over for euroen. Alt dette mindsker usikkerheden for investorer,« siger Heining.

Punkt to er ifølge Heining, at Danmark har et solidt realkreditsystem med adgang til lave renter ved finansiering af ejendomme.

»Vi har for øjeblikket negative realkreditrenter på lån med variabel rente og rentebinding i op til tre år,« siger han og tilføjer, at hvis man for eksempel vælger at binde renten for tre år, er renten på minus 0,24 procent – dog mod et vist gebyr.

»Man kan også finansiere med et fastrentelån på 30 år, og der er renten så 2 procent.«

Jagten på afkast

Heining tror, at jagten på afkast har betydet, at stadig flere investorer ser mod ejendomsmarkedet i stedet for de mere traditionelle investeringer i aktier og obligationer.

»Med de lave renter er det fristende for ejendomsinvestorer at rette blikket mod København netop nu,« tilføjer han.

Den sidste af de vægtige årsager til den øgede interesse kan være det økonomiske opsving.

»Det har været stærkest omkring de større byer, og det øger også efterspørgslen på ejendomme. Der har også været stor interesse for at flytte til København de seneste par år, og indbyggertallet vokser med omkring 10.000 personer om året. Dermed øges behovet for nybyggeri,« forklarer cheføkonomen.