Derfor har Saxo-milliardæren skudt penge i Kasi-Jesper

Lars Seier Christensen overraskede mange, da han pludselig investerede i Kasi-Jespers nye smykkefirma Endless. Nu fortæller milliardæren fra Saxo Bank, hvorfor han har investeret »et tocifret millionbeløb« i forretningseventyret.

Lars Seier Christensen (bill. til højre) var skeptisk i begyndelsen, men blev overbevist om Jesper »Kasi« Nielsens forretningskoncept med smykkefirmaet Endless, da han ikke bare kunne levere lige så godt som lovet – men bedre. Foto: Sophia Juliane Lydolph og Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

De fandt hinanden på Facebook, trykkede hånd på en smykkemesse i München og spiste en bøf på restaurant Mash i København. Få måneder senere var et af dansk erhvervslivs mest uventede makkerpar skabt.

Smykkematadoren og sportsmæcenen Jesper »Kasi« Nielsen og Saxo Bank-stifteren Lars Seier Christensen har siden kæmpet sammen om at gøre smykkefirmaet Endless til verdens største og således overgå konkurrenten Pandoras præstation.

I sensommeren overraskede de to erhvervsdanmark, da deres partnerskab blev offentligt kendt. Nu afslører Lars Seier Christensen, at det ikke er et ubetydeligt beløb, som han har skudt i Jesper Nielsens nye virksomhed og hjertebarn Endless. Derimod er det et »tocifret millionbeløb i den ikke helt lave ende« fra bankmilliardæren, som skal sætte skub i udviklingen af det purunge smykkefirma.

Lars Seier Christensen er således en af de erhvervsfolk, som viser sin utvetydige opbakning og tillid til Jesper Nielsen, der ellers er mest kendt for omdiskuterede roller i smykkefirmaet Pandora, håndboldklubben AG København og fodboldklubben Brøndby IF.

Men hvorfor fandt Lars Seier Christensen millionerne frem, da Jesper Nielsen spurgte? Og hvorfor satte han sin hidtil største investering i privat regi på Kasi-Jesper, når der nu er så mange andre driftige og dygtige iværksættere, som tørster efter risikovillig kapital?

»Jesper er en meget direkte type. Der er ikke meget filter på ham, og han er en sælger af Guds nåde. Han har et stærkt fokus på salg og en aggressivitet i forhold til at komme ud med budskabet. Den pakke kan jeg virkelig godt lide,« siger Lars Seier Christensen.

Dermed giver bankmanden sin version af den på mange måder kontroversielle Jesper Nielsen, der siden 1990erne har taget turen fra ukendt tankstationsforpagter til mange­millionær, over sportsmæcenen, der løb tør for penge – til nu at annoncere sig selv som det helt store comebacknavn i smykkeindustrien.

Fra de trykkede hånd første gang i februar 2014, gik der i alt seks måneder, inden den potentielle storinvestor bed til bolle, og samarbejdet kunne offentliggøres. Lars Seier Christensen brugte det halve år på at forstå Jesper Nielsens udfordringer og behov for kapital. Samtidig gjorde han meget ud af at forstå Endless’ forretningsmodel og vurdere dens potentiale og risici. Det var første gang, at han investerede sine penge i smykkeindustrien.

»Jesper forklarede mig om projektet og om nogle ting, som var opstået, som betød, at han havde behov for yderligere investering i det. Så sagde jeg okay. Det vil jeg godt kigge lidt på,« husker Lars Seier Christensen.

Han bad i februar Kasi-Jesper holde ham opdateret om, hvordan forretningen udviklede sig de næste måneder. Det gjorde smykkedirektøren. Lars Seiers interesse blev skærpet henover foråret og forsommeren.

»Det var en ret imponerende udvikling, som han viste mig. De ting, han forudsagde, de skete faktisk – selv om jeg ofte ser eksempler på det modsatte, når jeg får nye investeringsforslag på bordet,« siger Lars Seier Christensen.

Drøftelserne mellem de to blev efterhånden mere og mere konkrete.

»Han viste mig nogle planer for, hvor mange nye forhandlere, han ville få. Det så mildest talt aggressivt ud. Hver uge holdt han mig orienteret om, hvad de rent faktisk havde indgået af partnerskaber, og der var endnu flere partnerskaber, end han forudsagde,« siger Lars Seier Christensen og tilføjer.

»Det er altså sjældent, at du ser sådan en ting vitterligt holde vand. Nye selskaber har ofte planer om at skulle erobre hele verden på den halve tid. Men normalt løber det rimeligt meget ud i sandet i forhold til at nå de meget abnorme vækstrater. Tilfældet er anderledes her.«

Jesper Nielsen blev kendt for sin evne til at overbevise folk og skabe begejstring omkring sine projekter – uanset om det var i smykkernes eller sportens verden. Men siden er det ikke alt, der er gået lige godt for Nielsen.

Lars Seier Christensen var udmærket bekendt med Nielsens meritter fra mediernes beskrivelser, da han mødte ham. Derfor var han ekstra forsigtig.

»Jeg var meget skeptisk, da han fortalte mig om forretningen første gang. Men faktum er, at han får skrevet under med rigtig, rigtig mange forhandlere, og jeg synes, at det er ret imponerende, at han nu er ude ved over 3.000 forhandlere efter mindre end et par år,« siger Lars Seier Christensen.

Men hvorfor investere i en mand, der har en stor skattesag kørende og samtidig ligger i åben krig med sin tidligere samarbejdspartner Pandora?

»Jeg var udmærket bekendt med de forskellige udfordringer. Det var også grunden til, at han havde brug for eksterne investorer. Havde han ikke haft skattesagen, er jeg sikker på, at han hellere ville have ejet virksomheden Endless 100 procent selv. Det var jeg opmærksom på. Og det er klart, at jeg har haft mine advokater til at gennemgå alt, hvad der lå af kontrakter og mulige risici inklusive voldgiftssagen mod Pandora,« siger Lars Seier Christensen.

»Men jeg må også sige, at når man ser på skattesagen, så får jeg også lidt medfølelse med manden. For han er godt nok blevet behandlet hårdt, så vidt det ser ud,« siger Lars Seier Christensen.

Selv om de har kendt hinanden mindre end et år, er tilliden mellem dem tårnhøj. Lars Seier Christensen stoler på Jesper Nielsen.

»Jeg har fået fuldt indblik i forretningen, og jeg har ikke fået indtryk af, at der er blevet stukket noget ind under gulvtæppet,« siger Lars Seier Christensen.

Foruden det tocifrede millionbeløb – og flere hvis det skulle blive nødvendigt – har bankmanden også tilbudt sin rådgivning undervejs og vil gøre det fremover.

»Jeg har flere gange været igennem nogle problemstillinger omkring det organisatoriske, strukturelle og det legale – og sådan noget. Jeg håber, at det er det, jeg kan bidrage med,« siger han.Andre har fortrudt deres samarbejde med Jesper Nielsen – eksempelvis Pandora. Men du ser ingen risiko for, at samarbejdet med Jesper Nielsen kan smitte uheldigt af på dit image?

»Det er klart, at når man skyder penge ind i en person med den baggrund, kræver det, at man tror på ham. Men jeg kan se en ild i maven, en entusiasme og meget hårdt arbejde i ham, og han har virkelig en vilje til at vinde. Det er meget vigtige elementer,« siger Lars Seier Christensen, der dog er forberedt på, at der kan opstå problemer.

»Hvis du har den meget aggressive tilgang, som Jesper har, kan det godt være, at der bliver slået et æg i stykker undervejs her og der, og det må man affinde sig med,« siger bankmanden.

Han bekræfter, at han følger forretningen Endless tæt og får ugentlige rapporteringer.

»Ja, selvfølgelig. For det er en betragtelig investering set fra mit synspunkt, og jeg laver ikke så mange af den slags. Jeg koncentrerer mig generelt om mit dagjob i Saxo Bank. Så når jeg går ind i sådan noget her, er det selvfølgelig for at følge med og hjælpe til undervejs med noget rådgivning og sparring,« siger Lars Seier Christensen.

Håndsrækningen fra bankmanden er Jesper Nielsen glad for. Han beskriver Lars Seier som »min sparringspartner på det finansielle omkring Endless«.

»Og så er han en dedikeret investor med sunde og sammenfaldende holdninger til det at drive big business,« skriver Jesper Nielsen i en e-mail til Berlingske Business.

Hvad Seier nøjagtigt har investeret i virksomheden, ønsker han at holde for sig selv. Men af seneste offentliggjorte oplysninger fra det tyske selskabsregister fremgår det, at Lars Seier Christensen Holding ejer 12 procent af aktiekapitalen i Endless GmbH og således er blandt de største investorer bag det unge smykkefirma.