Derfor går det Vestas bedre end ventet

Vestas' regnskab for første kvartal er en positiv overraskelse på alle de vigtigste punkter. Aktien brager i vejret.

Det er ikke mere end halvandet år siden, at Vestas kæmpede med gigantiske underskud, enorm gæld og var i konflikt med bankernes krav. Nu er selskabets gældfrit, ansætter nye folk og har netop leveret overskud i første kvartal for første gang siden 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas-aktien fortsætter fredag sin forrygende udvikling i år efter et regnskab, der endegyldigt viser, at Vestas har lagt krisen bag sig.

Det er ikke mere end halvandet år siden, at Vestas kæmpede med gigantiske underskud, enorm gæld og var i konflikt med bankernes krav. Nu er selskabets gældfrit, ansætter nye folk og har netop leveret overskud i første kvartal for første gang siden 2009.

Regnskabet overrasker positivt på alle de vigtigste punkter, nemlig på omsætningen, indtjeningen, pengestrømmene og ordreindgangen.

1. Omsætning 

Omsætningen steg til 1.283 millioner euro fra 1.066 millioner euro i samme kvartal sidste år, mens der blandt analytikerne kun var ventet en fremgang til 1.166 millioner euro i første kvartal. 

Det er ikke mindst det store amerikanske marked, der for alvor rykker igen. I første kvartal udgjorde det amerikanske marked således 36 procent af omsætningen mod 28 procent i 2013. Fremgangen er både udtryk for et bedre marked, og at Vestas har en god markedsposition. Det er også USA, der trækker ordrefremgangen og de fleste nyansættelser.

2. Indtjening

Endnu vigtigere end en positiv udvikling i omsætningen er den stigende indtjening. Selv i Vestas' kriseår var selskabet ofte i stand til at levere en stærk omsætning, men man tabte ganske enkelt penge på at producere vindmøllerne. Nu har Vestas i høj grad fået styr på produktionsapparatet.

Selv om der var ventet fremgang i første kvartal, regnede analytikerne fortsat med et mindre underskud, men Vestas kunne overraskende levere overskud på både driften og bundlinjen - ganske vist kun et overskud på to millioner euro på bundlinjen, men til sammenligning tabte Vestas  - hold fast - 151 millioner euro i samme kvartal sidste år - det svarer til et underskud på mere end 1,1 milliarder kroner.

Interessant er det også, at Vestas sælger vindmøllerne til lave historisk priser, men alligevel levere klar fremgang. Produktionen altså er blevet meget mere effektiv.

Man skal dog huske, at overskuddet er trukket af serviceforretningen, der har en langt bedre og mere stabil indtjening end selve vindmølleproduktionen. Men fortsætter Vestas trenden fra første kvartal, vil selskabet for første gang i flere år også komme til at tjene penge på selve vindmølleproduktionen i år, og ikke alene have overskud på serviceforretningen.

3. Pengestrømmene

Pengestrømme lyder lidt regnskabsteknisk, men er faktisk det vigtigste af alle parametre for de fleste virksomheder, og i hvert fald for Vestas. Pengestrømmene er kort sagt udtrykket for, hvor mange penge der kommer i kassen og dermed også afgørende for, hvor meget et selskab eksempelvis kan udbetale i udbytte. Og da Vestas var i krise, var negative pengestrømme netop det, der fik gælden til at eksplodere.

Det har derfor også været Vestas' hovedfokus at få styr på pengestrømmene. Det vigtigste middel har været en mere effektiv vindmølleproduktion med færre personer, hvor møllerne kommer hurtigere gennem produktionsapparatet, og der bindes færre midler i lagerene. Samtidig giver et langt lavere investeringsniveau også en markant effekt.

Pengestrømmene overraskede igen positivt i første kvartal, og Vestas' forventning om positive pengestrømme på minimum 300 millioner euro i år ser umiddelbart noget forsigtig ud.

4. Ordreindgangen

Vestas har også for alvor fået gang i ordreindgangen igen. Selv om Vestas aldrig selv har erkendt det, er der næppe nogen tvivl om, at selskabets vanskelige situation i efteråret 2012 fik en lang række kunder til at holde igen med ordrerne. Men nu får Vestas igen sin del af ordrerne - og mere til.

Ordreindgangen steg 84 procent i første kvartal til 1.188 MW, mens der var ventet nye ordrer på samlet 942 MW blandt analytikerne. Og nok så vigtigt bidrager det store amerikanske marked for alvor til ordreindgangen igen.

Nye ordrer er selvsagt vigtige, hvis Vestas skal vokse fremadrettet, men bidrager samtidig med forudbetalinger, der forbedrer pengestrømmene og regnskabet i år også.
 
Eneste malurt i bægeret for Vestas er de lave vindmøllepriser, samt at omsætningen i serviceforretningen skuffer en smule. Men når det er sagt, at det stadig serviceforretningen, der er den store succeshistorie i Vestas med en stabil og god indtjening.

Vestas-aktien ligger efter to timers handel fredag 6,5 procent højere i kurs 262,50 kroner. Dermed er Vestas-aktien steget 64 procent i år og mangedoblet siden bunden i november 2012, da en Vestas-aktie kostede 24 kroner.
 
Alle analytikerestimater er indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.