Derfor forlader Fritz Schur formandsposten i DONG

Baggrund: Det er naturligt, at DONG Energy skifter formand. Det endelige ja i går i Finansudvalget til at få nye, markante aktionærer ind i DONG betyder, at DONG ejermæssigt skifter identitet fra en statsejet og statsstyret virksomhed til en delvis privatiseret virksomhed. Dong er kommet i nye klæder.

Under hele Fritz Schurs (bill.) formandskab har det været meningen at børsnotere eller delvist privatisere DONG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derfor er det naturligt, at formanden i DONG siden 2005, Fritz Schur, siger farvel og tak.

Hovedpersonen selv kunne givetvis have ønsket sig en anden sortie og måske en anelse mere respekt for den offentlige tjans, han har taget med formandsskabet i DONG i en svær tid – i en omstillingstid.

Han kom oprindeligt ind i det nordsjællandske elselskab Nesa og fortsatte derfra med den store elfusion ind i DONG og endte altså som formand. Som statens repræsentant.

Schurs første store slag kom med DONG-Elsam-fusionen i 2005/2006. Ikke uden sværdslag mellem københavnere og jyder. Det endte med et tæt opløb om topchefposten mellem Finansministeriets mand, Anders Eldrup fra DONG, og den jyske kandidat, Peter Høstgaard-Jensen fra Elsam. Samtidig var der også politisk ballade om, hvor hovedkontoret skulle ligge.

Formelt ligger DONG-hovedkontoret i Skærbæk ved Fredericia, reelt er magten dog koncentreret i DONGs glasbygninger i Gentofte. En svær sag for Fritz Schur at drible på plads – med Anders Eldrup som ny topchef. Og det, af mange betegnet som et umage par, kørte faktisk rigtig godt i flere år. Således blev Schur årets bestyrelsesformand i 2009.

DONG havde stor indtjening og enorme planer med en bredt funderet forretningsstrategi – set i bagklogskabens lys nok også for bredt. Og DONG skulle, helt i overensstemmelse med stemningen både hos blå og rød blok på Christiansborg, skifte identitet fra en sort energikoncern til en grøn en af slagsen.

Under hele Fritz Schurs formandskab har det været meningen at børsnotere eller delvist privatisere DONG. Aktieuro resulterede i, at børsnoteringen i 2008 blev aflyst af daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Men fra 2011 begyndte det at gå skævt i DONG. Store tab dukkede op, store lønninger til den berømte fire-bande i DONG dukkede op, og mistillid mellem topchef og bestyrelse dukkede op. En sen eftermiddag i marts 2012 kulminerede samarbejdet med Anders Eldrup på dramatisk vis foran rullende kameraer på Hotel Hilton i København. En historisk seance til lærebøgerne om, hvordan man ikke skal fyre sin direktør. En eksalteret DONG-formand overspillede i manges mening sin rolle.

Fritz Schur vil – givetvis til sin egen irritation – i den brede befolkning blive husket for denne særlige TV-optræden, der for alvor gjorde noget så kedeligt som et energiselskab til forsidestof og en »verdensbegivenhed« i samtlige medier i Danmark. DONG blev kendt, og rigmanden og konsulen Fritz Schur blev kendt.

Lidt forenklet kan man sige, at den ellers sikre Fritz Schur, i øvrigt kendt for at kunne sin virksomheds detaljer på fingrene, aldrig fandt tilbage til sit faste ståsted som formand i DONG efter denne voldsomme oplevelse.

Og med den nye socialdemokratisk ledede regering på Christiansborg i 2011 var det kun et spørgsmål om at finde et passende tidspunkt, hvor DONG og Schurs veje kunne skilles på en (forholdsvis) naturlig måde. Den kom i går, men har givetvis været forberedt igennem flere måneder. Schur og en aggressiv amerikansk kapitalfond er næppe det perfekte match.

Der er stærkt delte meninger om Fritz Schurs fortjenester som formand i DONG, men skjules kan det ikke, at DONG har været igennem enorme omvæltninger, og formandshvervet har (med undtagelse af Eldrup-kikset) været udført som ejeren, den danske stat, ønskede det. Set i det perspektiv har Schur loyalt fulgt de politiske strømninger på Christiansborg,

Den noget dobbelttydige afgang kan derfor forekomme ganske barsk, også selv om DONG i dag står som verdens førende på drift af havvindmølleparker. Men sådan er livet nu engang – på Chris­tiansborg (hvor DONG måtte igennem en kras kritik fra Rigsrevisionen) og i erhvervslivet.

Og hvad er det så for et DONG, som bestyrelsesformanden Fritz Schur overdrager til sin efterfølger?

Et økonomisk mere sønderskudt DONG, end offentligheden måske forestiller sig. DONG mangler kapital efter de enorme afskrivninger, som den nye topchef Henrik Poulsen med accept fra formanden Fritz Schur har kørt igennem DONG-regnskaberne de seneste kvartaler.

Eftertiden kan vise, at DONG netop i disse måneder er ved en vending, og at det i de kommende kvartaler igen går fremad med de 13 mia. kr. i friske penge fra de nye investorer.

Man må formode, at DONG-formanden selvfølgelig har været med i forhandlingerne med den nye, stærke ejer, Goldman Sachs, men Fritz Schur har sandsynligvis »blot« stået på sidelinjen. Goldman Sachs-aftalen er først og fremmest en sag for ejeren, nemlig finansminister Bjarne Corydon (S) og hans folk i Finansministeriet.

Fritz Schur er ved at afvikle sit »engagement« som formand i statens selskaber. Han forlod formandsjobbet i Post Danmark i 2013, nu forlader han DONG, og også formandsposten i SAS må formodes at skifte inden for et til to år.

I det arbejde har Schur været kendt som en formand dybt inde i detaljerne, og en formand, der har kunnet drible i spændingsfeltet mellem ejernes ønsker og behov fra de pågældende selskabers side.