Derfor er vi faldet for ABB's højspændingskabelforretning

NKT Cables bliver en betydeligt stærkere virksomhed med overtagelsen af ABB's forretning af højspændingskabler. Blandt andet får NKT adgang til en teknologi, som det ikke tidligere har haft adgang til.

Jens Due Olsen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fastslår bestyrelsesformand for NKT Holding Jens Due Olsen og NKT Cables's administrerende direktør, Michael Hedegaard Lyng, i et interview med Ritzau Finans.

»Vi er først og fremmest faldet for en meget stærk on- og offshorevirksomhed, som er stærk på højspænding, og som giver os en teknologi, som vi vel kalder fremtidens teknologi i det marked, nemlig jævnstrømsteknologien,« siger Jens Due Olsen.

»Og så er vi faldet for et kulturelt "fit" - det er en svensk virksomhed, som passer overordentligt god med vores måde at tænke på, og så er vi også faldet for, at de er rigtigt dygtige til projekter og har en meget stor ordrebog, som vi skal til levere på nu,« tilføjer bestyrelsesformanden.

Michael Hedegaard Lyng påpeger, at NKT med ABB's DC-teknologi - jævnstrømsteknologi - vil stå godt til at deltage i den udbygning af energi-infrastrukturen i Europa, som ventes over de kommende 10-15 år.

»Den her DC-teknologi er en teknologi, som vi ikke selv har haft, men det er en teknologi, som betyder mere og mere i fremtiden. Det er en teknologi, som har været meget offshore-mæssigt, men nu rykker den på land, og vi har tidligere talt om det her Südlink-projekt i Tyskland, hvor vi har en fabrik, der ligger ideelt, men vi har ikke haft teknologien - det får vi nu fuldt ud,« siger Michael Hedegaard Lyng.

Han forventer, at det er et marked, der over de kommende år vil vokse med 3 til 5 pct. om året, og det er et marked, hvor kun en lille håndfuld spillere kan levere.

»Det er et område, hvor der ikke er så mange kabelproducenter, som kan være med - der er en tre-fire stykker. Vi har ikke været der før, så det er ikke sådan, at vi adderer noget nyt, men vi køber ABB-aktiviteterne, og derved bliver vi så selv en "full-fit"-spiller,« siger Michael Hedegaard Lyng.

Prisen på 5,3 mia. kr. på gældfri basis svarer til en multipel på 9 gange den EBITDA, som selskabet har præsteret de sidste tre år (inklusive den ventede driftsindtjening for 2016, red).

»Og det er klart, at så forventer vi også nogle synergier på den her akkvisition, og når de er fuldt ud implementeret, så svarer prisen på virksomheden til en multipel på 6,5 gange EBITDA,« forklarer Jens Due Olsen.

Michael Hedegaard Lyng betegner det for en attraktiv pris.

»Det er jo et attraktivt marked. Det er en teknologi, som vi har været opsatte på at få fat i i lang tid, så jeg tror det er en god pris for NKT,« siger han.

/ritzau/FINANS