Derfor er DONG et præmietrofæ for bankerne

Thomas Thune Andersen kommer som bestyrelsesformand til at spille en kernerolle, når DONG inden for 18 måneder skal børsnoteres. Til at hjælpe sig skal DONG ud at hyre rådgivere, og de flokkes om energikæmpen, der formentlig bliver den største danske børsnotering i mange år.

Fredag blev DONGs nye offshore- vindmøllepark, Borkum Riffgrund 1 i den tyske del af Nordsøen, indviet. DONGs bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen (tv.), taler med Jens Frederik Hansen, topchef for A2SEA, der står for opsætning og servicering af vindmøller. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy indviede fredag sin seneste havvindmøllepark, Borkum Riffgrund 1, i Nordtyskland med pompøse filmklip og stemningsmættet underlægningsmusik. En række erhvervsspidser fra blandt andre Siemens, Bladt og Lego var samlet i det hvide festtelt, inden prins Joachim som dagens klimaks trak i et forvokset håndtag for at illustrere parkens åbning.

En af talerne ved eventen var DONGs bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen. Den tidligere Maersk Oil-direktør sidder som formand i spidsen for arbejdet med at børsnotere DONG, efter at selskabet i september offentliggjorde sin køreplan for denne proces. Et af de første skridt på vejen mod børsen er valget af eksterne rådgivere i form af banker og advokater, og formanden kan godt tillade sig at være kræsen: DONG er nemlig et præmietrofæ for investeringsbankerne.

»Der er stor interesse fra rådgivere. DONG er med alt det, vi laver i Tyskland og England, en virksomhed, som er ret godt kendt uden for Danmark. Det er alle de kendte rådgivere, der er der. De sædvanlige,« lyder det fra Thomas Thune Andersen.

Et af de spørgsmål, som bankerne sammen med bestyrelsen skal tage stilling til, er den såkaldte free float ved børsnoteringen. Altså hvor mange aktier der kan handles på den første børsdag. Staten har allerede annonceret, at man ikke vil sælge mere end otte procent af sine aktier, og grundet flere aftaler med de andre ejere skal DONGs nye aktionærer i form af Goldman Sachs, ATP og PFA sælge en forholdsmæssig stor del af deres aktier for at sikre DONG et free float på bare 20 pct. – hvilket ifølge flere analytikere og investorer også vil være et lavt niveau.

»Det er en naturlig del af processen. For der skal selvfølgelig være et free float af en vis størrelse. Det er lige præcis det, som debatten drejer sig om nu. Men beslutningen er endnu ikke truffet. Det er et helt afgørende emne,« siger Thomas Thune Andersen.

Inden rådgivere eller free float skal fastlægges, skal DONG dog udpege sin IPO-komité med repræsentanter fra ejerkredsen og DONG.

»Vi er meget langt i den proces, vil jeg sige. Der er et færdigt forslag, som vi lige skal køre igennem systemet, og så regner vi med at have alle de administrative ting på plads omkring vores interne komité.«

Det er endnu uklart, hvor meget DONG kommer til at koste på sin første børsdag. Ved kapitaludvidelsen blev selskabet vurderet til lidt over 31 milliarder kroner, og forventningen er, at prisen på DONG bliver højere ved børsnoteringen. Men selv om DONG skulle ende på de samme 31 milliarder i værdi, så vil det stadig være en af de største danske børsnoteringer i mange år. Og processen mod børsen er spændende at være med til, medgiver Thomas Thune Andersen. Men, siger han, det er vigtigt, at IPO-processen ikke tager fokus væk fra driften af DONG:

»Det er virkelig, virkelig vigtigt, men det er en del af den daglige forretning. Hvis vi stopper med at have øje på sikkerhed og alt muligt andet, så er der jo ikke nogen IPO. Det er kun, fordi vi driver virksomheden og har fokus på det, at vi kan tillade os at snakke om en IPO. Men det er klart, at børsnoteringen fylder meget i debatten. Det er spændende, når det lykkes, fordi det giver muligheder for at tage næste skridt fremad.«

Berlingske var inviteret med til Tyskland af DONG.