Derfor er business angels så vigtige

De velhavende privatinvestorer er et helt centralt led i det økosystem, der føder nye iværksættersucceser. Derfor skal de forkæles, lyder det fra aktører.

Direktør Jannick Nytoft for DVCA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der er ved at komme gang i de danske business angels. De risikovillige privatinvestorer er efterhånden blevet et vigtigt omdrejningspunkt i udviklingen af nye teknologibaserede iværksættervirksomheder – og det i stigende grad.

Det danske venturemiljøs interesseorganisation DVCA oplever, at mængden af investeringer fra netop business angels er i stigning. Og det er godt nyt. Foreningens administrerende direktør er Jannick Nytoft, og han er ikke bange for at kalde dem essentielle. Business angels leverer ikke bare kroner og øre. De leverer også intelligent kapital, og det er der i høj grad brug for.

»Business angels er fødselshjælpere. De er vigtige, fordi de tager den første del af vækstlaget, og fordi de tør løbe en risiko. I Danmark er der sådan set mange, der etablerer virksomheder, men vi er ikke så gode som andre til at sende virksomhederne, og her er den knowhow, som business angels’ typisk har, helt essentiel,« siger han og tilføjer:

»Jeg synes faktisk, at overdragelsen af viden er vigtigere end kapitalindskuddet i sig selv.«

Formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø, bakker ham op. Den rådgivning, en erfaren privatinvestor kan yde til en ung, uprøvet iværksætter, er uvurderlig. Han pointerer, at business angels er indbegrebet af betegnelsen »kloge penge«.

Business angels verificerer et projekt

Udover erfaringsudvekslingen mener Christian Walther Øyrabø, at business angels også har en funktion over for den med- og modspiller, som iværksætteren også støder ind i på et tidspunkt – nemlig pengeinstituttet.

»Business angels er meget vigtige for iværksætter-økosystemet. De går jo ind som de første og investerer og dermed verificerer, at et projekt er godt. Det er dem, der træder til, når bankerne ikke tør slå til,« siger han.

Derfor mener formanden for Dansk Iværksætterforening da også, at magthaverne skal huske at have et øje på de forhold, som business angels arbejder under. Det må ikke gøres for besværligt eller uattraktivt at ville investere i startups – ellers risikerer man at bremse noget, som har en meget stor, men også svært målbar, værdi.

»Der burde gøres tiltag, der kan sikre, at flere angels kunne investere mere og oftere. Man kunne eksempelvis give dem flere fradragsmuligheder ved tab. Noget, der kan fungere som et incitamentsprogram,« siger Christian Walther Øyrabø og henviser til den afsmittende effekt, privatinvestorernes handlinger har.

»Banker efterspørger typisk en egenkapitalfinansiering, hvis iværksættere vil låne penge. Altså nogle, der også hælder kontanter i virksomheden. På den måde er business angels også med til at sætte skub i andre sektorer,« siger han.

Senest tilgængelige tal fra netværket Copenhagen Business Angels viser, at hver af netværkets københavnske business angels i gennemsnit investerede for 2,1 millioner kroner i 2013 svarende til i alt 81,7 millioner kroner. Det er en stigning på 133 procent i forhold til året før, og på landsplan svarer det til, at de anslåede ca. 1.000 danske business angels i 2013 samlet set investerede for 2,1 milliarder kroner.