Derfor blev efteråret så ærgerligt for PFA-formanden

Mystiske hemmeligholdte garantier, en kulørt relation mellem PFA-topchefs søns reklamebureau og gamle kunders betaling for hvervning af nye. Det var bare nogle af de øv-sager, som nu afgående PFA-formand Svend Askær måtte forklare sig om - og som gjorde ham mere upopulær i bestyrelsen

Afgående PFA-formand Svend Askær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hård kost i toppen af dansk erhvervsliv, at et bestyrelsesmedlem går direkte ud og angriber praksis i en stor finanskoncern, som han selv sidder i bestyrelsen for. Men det  skete i landets største pensionsselskab PFA, da Berlingske Business afdækkede en række hemmeligholdte, men lukrative garantier om tårnhøje afkast, som PFA brugte til at lokke nye kunder ind i folden med.

Man kan argumentere for, at disse garantier stiller nye kunder bedre end de gamle, som ellers udgør rygraden i PFA. Det gælder f.eks. PFA's største kunde, HK/Handel, og det var herfra, at formand og PFA-bestyrelsesmedlem Per Tønnesen løftede pegefingeren overfor Svend Askær.

Garantierne var opfundet som en del af  tidligere topchef Henrik Heidebys aggressive vækststrategi, som blev til  i tæt samarbejde med bestyrelsesformand Svend Askær, der som bebudet i dag, nu også snart er fortid i PFA. Nogle af disse lukrative aftaler blev endda indgået uden PFA-bestyrelsens vidende som beskrevet i Berlingske Business. Poplulært sagt blev PFA-koncernens pengetank til at finansiere gaver til nye kunder. Og det er endda en afkastfest, som mange af de gamle kunder ikke får adgang til.

En anden lukrativ garanti var endda mere tvivlsom - det var en garanti om, at PFA ville få et større investeringsafkast end konkurrenten Danica - en praksis som en lang række af PFA's konkurrenter tog afstand fra.

Mere kulørt var sagen om tidligere PFA-topchef Henrik Heidebys søn, der ejer en del af reklamebureauet Umwelt, som i en årrække var PFA's primære reklamebureau. Historien førte til, at Henrik Heideby blev afkrævet en redegørelse i sagen. Den fik Berlingske Business adgang til, og heri indikerede den tidligere PFA-topchef, at Svend Askær skam udmærket kendte til den familiære relation mellem Umwelt og topchefen. Henrik Heideby benyttede også muligheden for at lange ud mod navngivne personer og tidligere medarbejdere for »chikanerier« mod ham. Et  følelsesladet forløb som for en gangs skyld blev synligt i en af  finansverdenens mest magtfulde bastioner.

Henrik Heideby slap da heller ikke for alvorlige skrammer i lakken, da PFAs revisionsselskab Deloitte kom frem til, at PFA-direktøren »mere aktivt skulle have søgt at afklare og beskytte sin habilitet«. I alt havde PFA placeret ca. 50 mio. kr. i ordrer hos Umwelt gennem årene. Det skal tilføjes, at Umwelt har skabt en hel del prisvindende kampagner for PFA.

Men også en anden sag belastede Henrik Heidebys habilitet. Finanswatch afslørede således, at hans anden søn også havde haft økonomiske interesser i en ejendomsfond, som PFA havde investeret penge i.

Svend Askær gik aldrig åbent ud og fortalte, hvor meget han vidste om PFA-topchefens familiære relationer med virksomheder, som PFA handlede med. Det havde ellers været relevant nok, da Svend Askær selv er en tæt del af relationen med Umwelt som formand for PFA's velgørende fond, Brug Livet-fonden, som bruger de fleste af sine penge på markedsføring primært hos Umwelt, som beskrevet tidligere af Berlingske Business.

Det er således et noget image-ramponeret PFA, som den nye topchef Allan Polack og den kommende bestyrelsesformand, der træder til i 2016, skal rette op på. Man kan endda sige, at det er et PFA, som har haft svært ved at begå sig i relationen med omverdenen. Således bebudede selskabet i december et millionsøgsmål mod Økonomisk Ugebrev på grund af en kritisk artikel om PFA.

Men da Journalistforbundet, som også er en storkunde i PFA, kom med vrede udbrud mod pensionsselskabets noget usædvanlige praksis, som i princippet kunne lukke et uafhængigt medie, valgte PFA at trække søgsmålet tilbage. Her blev der virkelig talt dunder fra bestyrelsen mod direktionens kommunikationspraksis.

Jo, der er så sandelig stadig noget at arbejde med i PFA's bestyrelse og øverste ledelse.