Derfor blev de milliardærer

Danmarks rigeste er domineret af et særligt engagement, fortæller en række fagfolk, som har været tæt på landets rigeste. I de kommende uger kan du i Berlingske Business læse om nogle af Danmarks mest velhavende og om deres vej til rigdom.

Danmarks rigeste er ofte beskedne og tilbageholdne mennesker, som dog sætter pris på at leve mageligt. De er drevet af et stort engagement og en lidenskab for det, de beskæftiger sig med. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de på overfladen er beskedne og tilbageholdne fra offentligheden, gemmer de bag facaden en lidenskab og viljestyrke, som ingen kan stoppe.

Sådan lyder karakteristikken af Danmarks rigeste mennesker. I Berlingske Business kan du i de kommende uger læse personlige fortællinger om vejen til rigdom fra en række af landets rigeste mennesker. En række personer, som til daglig rådgiver mangemillionærerne, handler med dem eller forsker i virksomhedsledelse, fortæller, at de meget velhavende virksomhedsejere ofte er drevet af de samme ting.

»Det er mennesker, som har dygtighed og flid, men som også er præget af et stort engagement og en lidenskab for det, de foretager sig. Hvis de først har fået en god idé og har evnen til at omsætte den på markedet, så kan de ikke lade være med at kaste sig ind i det,« siger Anders Nelle-mose, chefstrateg for Danske Banks Private Banking, som rådgiver nogle rige danskere.

Lidenskaben gælder ikke kun i relation til deres virksomhed, men også i forhold til deres interesser.

Lidenskab og dygtighed

»De adskiller sig fra folk, som ikke har så store formuer, ved, at deres investeringer i høj grad er interessedrevet og præget af en gavmildhed over for projekter, som har deres bevågenhed,« siger han.

Blandt andet er der flere milliardærer, som sponserer fodboldhold, sejlsport og cykling.

Ud over lidenskaben og dygtigheden er Danmarks rige personer også karakteriseret ved, at de tør tage chancer, påpeger Søren Nørbjerg, partner hos virksomheden Advizer, der rådgiver virksomhedsejere om, hvordan de skal sælge deres livsværk.

Læs også: Hotelkongen smed jakkesættet

»Man er nødt til at være villig til at løbe en risiko, for hvis man vil starte en virksomhed op, har man ikke nogen sikkerhed for, at man vil tjene penge,« siger han.

Og selv om det måske lyder mærkeligt i manges øre, er det ikke drømmen om millionerne, som driver de rige, siger Christian Frigast, administrerende direktør i kapitalfondenn Axcel, som gennem 15 år har købt en række af mangemillionærernes virksomheder.

»Det er ambitionen om at være med til at skabe noget og se det vokse, som driver dem,« siger han.

At penge ikke er den afgørende faktor, kan man også se i den måde, som de rige agerer på, siger Steen Thomsen, professor ved Institut for International Økonomi og Virksomhedsledelse på Copenhagen Business School.

»Hvis de først har lavet en milliard og trukket sig ud af virksomheden, så skulle man tro, at de placerede pengene i statsobligationer, som andre fornuftige folk, og købte et flot hus ved vandet, men det gør de ikke. De starter nye forretninger,« siger han.

Stolte over livsværket

På det personlige plan bliver Danmarks rigeste mennesker karakteriseret som beskedne og nogen, der gerne vil leve i ro og mag.

»De opfører sig helt normalt og har en beskedenhed, når man møder dem. De går ikke rundt og slår på trommer og fører sig frem,« siger Christian Frigast.

Denne rolighed er også Anders Nellemoses oplevelse, når han taler med dem.

»Når man har et møde med dem, oplever jeg ikke, at de er arrogante og vil fremvise deres rigdom, derimod er det stoltheden over livsværket, som de fremhæver,« fortæller han.

Og forskningen viser faktisk også, at der er god grund til ikke at føre sig frem, påpeger Steen Thomsen.

»Nogle undersøgelser viser, at de mest succesfulde virksomhedsledere er indadvendte mennesker, som har mere fokus på forretningen end på markedsføringen af sig selv,« siger han.

Andre kvaliteter

Hvis man tror, at man bare kan tage en uddannelse på Copenhagen Business School og dermed træde i milliardærernes fodspor, så tager man fejl.

»Vi kan give dem alle de funktionelle færdigheder, men stifterne af virksomheder, som lykkes med deres forretning, har også andre kvaliteter, som man ikke kan læse sig til,« siger Steen Thomsen og henviser til gåpåmod og evnen til at få nye ideer,

Men hvis man drømmer om at blive millionær, har Steen Thomsen dog alligevel et råd:

»De unge mennesker, som gerne vil være milliardærer, vil jeg anbefale at læse computerscience, biotek eller fag inden for miljø og energi, da det er brancher, hvor der er brug for nytænkning. De, der er i stand til at se muligheder der og få det til at lykkes kommercielt, de tjener penge,« siger han.