Der findes ingen prototype på talent. Og tak for det

Talent 100: Så kårer vi igen årets hundrede største erhvervstalenter. Det er en regulær perlerække af yngre kvinder og mænd, og de afslører, hvor forskelligt talent kan tage sig ud. For sådan er det, heldigvis. Talent er, hvad man gør det til. Og sandt talent handler om, hvordan man dyrker det.

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Peter Suppli Benson Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mig var det måske årets bedste spørgsmål.

Jeg deltog i et arrangement på Akademiet for Talentfulde Unge i hovedstadsområdet.

Her får særligt udvalgte talentfulde folkeskole-, gymnasie- og erhvervsskoleelever tilbud om at deltage i et forløb, hvor de får oplæg, kan deltage i workshops og kan arbejde i blandt andet projektforløb – altsammen for at give de unge en hjælpende hånd, så de for alvor kan folde talentet ud.

SE HELE LISTEN HER.

Jeg talte blandt andet om, at med talent følger et særligt ansvar for også at tage det alvorligt. At forstå, at med talent følger også et personligt ansvar for at leve det helt ud.

I en pause i arrangementet kom et af de unge talenter hen til mig. Og hun stillede et spørgsmål, som var nærmest umuligt at svare på:

»Hvad gør man, hvis man faktisk ikke ved, hvad man er god til?« lød spørgsmålet, afleveret lavmælt, men indtrængende.

Den unge pige talte selvfølgelig om sig selv. Hun var blevet udvalgt til at deltage i talentprogrammet, men var selv i tvivl om hvorfor.

Det talte vi så om. Og det viste sig hurtigt, at hun var åbenlyst talentfuld, for eksempel når det gjaldt evnen til at lære nye sprog, men jo også på grund af en særlig spørgende selvreflektion, som var fantastisk at opleve.

Spørgsmålet gav selvsagt god mening. For bare fordi andre mener, at man er et talent, er der nogle gange lang vej til, at man selv opdager det.

Helt sådan tror jeg ikke, at årets 100 Berlingske Business-talenter føler det, når de nu er landet på vores liste over særligt udvalgte.

Det er yngre erhvervspersoner, som allerede er langt i deres karriere. Det er mennesker, som på forskellig måde har fået fart på karrieren. Har overstået ofte langstrakte uddannelsesforløb, eller måske har taget en række genveje og nu er i gang med at løfte sig, personligt og jobmæssigt. Og efter at have læst mange af de ialt 423 indstillinger, som ledere, kolleger og samarbejdspartnere sendte ind til kåringen, skulle jeg hilse og sige, at der ikke findes en prototype på, hvad et talent er og hvad der skal til at for få det til at skinne.

Der findes, heldigvis, ingen særlig uddannelse, som pr. automatik fører til at man bliver et talent. Ingen særlig karriereretning, der er den rigtige, hvis man vil have personlig succes. Og køn spiller helt tydeligt heller ikke ind, hvilket kan ses af, at vi reelt står tilbage med en ligelig kønsfordeling på talentlisten.

Tilbage står, at det handler om at have passion for det, man laver. Lyst til at opdage nyt. Mod til at udfordre sig selv – og iøvrigt ikke sige nej, hvis man bliver tilbudt en udfordring af de store. Og så skal der – selvfølgelig – lægges mange timer i arbejdet, hvad end det har af fagligt indhold.

Så sandheden er, at alle de ting var ingredienser i de mange indstillinger, vi fik. Derfra tog vi fat på at vurdere, hvad hver enkelt har gjort for at dyrke talentet. Hvad folk omkring dem mente, at de gjorde godt – og mindre godt. Og så spiller det selvsagt ind, hvad man har formået at bruge talentet til – altså hvor langt i karrieren er man egentligt nået.

Mange er nået langt. Og mange bruger helt oplagt en stor del af døgnets timer på arbejde. Men listen over talenter viser også, at arbejde ikke er alt. For på listen er også folk, som ved siden af erhvervskarrieren er store talenter inden for musik, sport eller dyrker velgørenhed. Så talent er mange ting. Og nogen prototype findes ikke.

Peter Suppli Benson er erhvervsredaktør på Berlingske. Læs mere om Talent 100 her og se hele listen herunder.