Der er kun én konge i IKEA

Selv om IKEA-stifteren Ingvar Kamprad formelt set har trukket sig fra møbelgigantens ledelse, så er det alligevel ham, der bestemmer, viser eksempel fra sidste uge.

Ikea butik, Bordeaux Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER PON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IKEAs ledelse er på stikkerne i de her dage. I sidste uge gik stifter Ingvar Kamprad ud og undsagde sin direktør Mikael Ohlsson. Direktøren ville vokse med 25 varehuse om året frem mod 2020, Kamprad ønsker kun halvt så mange.

Siden har IKEA-ledelsen kæmpet med at nedtone historien, og det beviser en vigtig pointe om den blå-gule koncern, skriver Financial Times. Selv om Kamprad officielt kun er rådgiver for bestyrelsen, så har han langt fra givet slip fra magten.

"I IKEA er der i sidste ende kun én, der bestemmer: Ingvar Kamprad," skrev stifterens tidligere assistent Johan Stenebo eksempelvis i bogen "Sandheden om IKEA" om den nu 86-årige stifter, der på overfladen lever et tilbagetrukket liv i Schweiz.

Siden har ledelsen forsøgt sig med argumentet om, at historien er opspind fra de svenske medier. Senest har bestyrelsesformanden for Ingka Holding, som er IKEAs moderselskab, dog bøjet lidt af til fordel for den magtfulde stifter. Formand Göran Grosskopf siger til Financial Times, at ledelsen "naturligvis ikke har carte blanche til at bygge så mange varehuse, som den ønsker."

"For at sikre os, at der ikke er nogen misforståelser: Hver eneste varehus, som vil blive bygget, skal gås igennem af ledelsen endnu en gang," siger Göran Grosskopf til Financial Times.

Ifølge Financial Times illustrerer det endnu en af pointerne fra Johan Stenebos bog, hvor han skriver:

"Han er eminent til at stå i baggrunden og lade andre tale, også selv om han ikke bryder sig om, hvad han ser... Nogle gange lader han dage går mellem sine forslag. Andre gange år. Men det virker som om, at han altid ved lige hvornår og hvordan, han skal intervenere i beslutningsprocesserne for at opretholde den rigtige køreplan."