Der er kontant guf i gourmet-slik

Mens fødevareindustrien og detailhandelen konkurrerer benhårdt og er presset på indtjeningen, så nyder de små danske producenter af luksuskonfekture godt af danskernes appetit på kvalitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interessen for danske søde sager i luksusklassen er stærkt stigende. En gennemgang af 2015-regnskaberne fra seks danske producenter af chokolade, is og lakrids viser i hvert fald en markant fremgang i både bruttoavance og indtjening sidste år, hvor salget af fødevarer og andre dagligvarer kun steg to pct. i Danmark.

Den mere end 100 år gamle konfektureleverandør, Frellsen, er også den største, når det gælder søde sager til de kræsne ganer. Men som sådan er den økonomisk ikke prangende. Sidste år var bruttoavancen næste uændret på 106 mio. kr. og resultatet lå stabilt på godt 15 mio. kr.

Til gengæld er det de unge virksomheder i branchen, der er i massiv fremdrift. Og det gælder først og fremmest lakridskongen Johan Bülow,  hvis forretning buldrer derudaf. Alene sidste år voksede bruttoavancen med med 40 pct. til 70 mio.kr., og med Bülows forventning om en vækstrate på 25-30 pct. i år vil han bide Frellsen i haserne.

Målt på egenkapital, har Johan Bülows lakridsdynasti for længst overhalet familien Frellsen. Selvom Bülow sidste år investerede stort i at opbygge koncernen internationalt, blev nettoresultatet næsten fordoblet til 16 mio. kr., og formuen er nu vokset til 54 mio. kr.

Den højt profilerede fynske chokoladeproducent Summerbird, der udspringer af Løgismose-koncernen, er - målt på bruttofortjeneste - nu overhalet af Bülows lakridser. Men Summerbird, der excellererer i økologisk chokolade og nu også raw bars, følger med en bruttoavance på 60 mio. kr. godt med. Og mon ikke sidste års fabriksudvidelser og indtog på det japanske marked vil give endnu et løft i år.

Rift er der også om flødebollerne og chokoladen fra Spangsberg Chokolade. Den tidligere bolschekonge, Michael Spangsberg, der opfandt Hundeprutter, Ørevoks og Mågeklatter og etablerede BonBon-land, kan efter salget af BonBon-slikket til Toms indtage tronen som flødebollekongen fra Spangsberg Chokolade.

Sidste år blev bruttoavancen fordoblet til 40 mio. kr. og nettoresultatet blev næsten tidoblet til godt 5 mio. kr.

Dermed er Peter Beiers gourmetchokolade-forretning overhalet på både bruttoavance og indtjening. Peter Beier, der har bebudet en massiv udvidelse af forhandlernettet, voksede sidste år med 7 pct. på bruttoavancen, mens bundlinjen steg med en tredjedel til 2,4 mio. kr.

Artiklen fortsætter under grafikken

I den kølige afdeling melder Hansens Flødeis om en fremgang i bruttoavancen på godt en tredjedel til 18 mio. kr. sidste år, mens resultatet denne gang er dykket til 1,4 fra 1,6 mio. kr.

Alle de nævnte konfektureproducenter er stadig så små, at de ikke behøver delagtiggøre offentligheden i deres salgstal.

Men de er langt fra Danmarks suverænt største leverandør af søde sager, Toms Gruppen, som sælger alle former for slik for næsten 1,8 milliarder kr. om året.

Sidste år løb bruttoavancen op i 586 mio. kr. og efter et par år, hvor indtjeningen har været slået ud af kurs som følge af investeringer i Tyskland, kom Toms gennem 2015 med et nettooverskud på 49 mio. kr.